Rezovi su utjecali na oko 10.000 programera u 2023., a približavaju se broju od 8000 u samo prva dva mjeseca 2024.

Autor: Poslovni dnevnik , 06. ožujak 2024. u 07:04
Electronic Arts najavio je otpuštanje 670 zaposlenih/Dubravka Petrić/PIXSELL

Kriza industrije igara, gase se studija, otpuštaju developeri.

Industrija igara, u posljednjih desetak dana, pretrpjela je velike udarce. Iz Electronic Artsa najavili su da će otpustiti pet posto zaposlenih što je oko 670 ljudi.

U pismo zaposlenima, Andrew Wilson, izvršni direktor kazao je da tvrtka prolazi transformaciju kojom će se prilagoditi igračima, s obzirom na to da su se njihove potreba i motivacija promijenile.

Ono što je ključno jest da se EA pokušava odmaknuti od proizvodnje licenciranih igara, odnosno posvetiti se više vlastitim proizvodima i franšizama umjesto da razvijaju one koje ne potiču iz njihove ‘radionice’. Tako su otkazali izradu igre studija Respawna – Star Wars FPS, koji je najavljen prošle godine. Usto će otkazati i dvije mobilne igre F1 Mobile Racing i MLB Tap Sports.

Ovo označava još jedan šok za industriju igara nakon godine i pol masovnih otpuštanja u studijima svih veličina. Rezovi su utjecali na oko 10.000 programera u 2023., a približavaju se broju od 8000 u samo prva dva mjeseca 2024.

Krajem veljače, naime, iz Sony Interactive Entertainmenta priopćili su vijest kako otpuštaju više od 900 svojih zaposlenika, zatvaraju jedan studio i otkazuju nekoliko projekata koji su do sada bili u razvoju.

Otkazima će biti obuhvaćeni zaposlenici diljem svijeta, uključujući i 8 posto ukupne radne snage PlayStation Studiosa. Zaposleni će biti otpušteni iz američkih studija Insomniac Games i Naugthy Dog, iz odjela za tehnologiju, kreativu i podršku.

U Europi će otkazi zahvatiti studije Guerrilla Games i Firesprite, dok s radom u potpunosti prestaje Sonyjev studio u Londonu, koji je razvijao kooperativnu igru fantasy tematike.

Komentirajte prvi

New Report

Close