Kremlj demantira: ‘Ne uplićemo se u izbore u Turskoj’

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2023. u 22:00
Turski predsjednik Tayyip Erdogan prema nekim anketama zaostaje u izbornoj trci/REUTERS

“Deepfake” su digitalno manipulirane snimke koje djeluju stvarno i sve veći su izazov u suzbijanju dezinformiranja diljem svijeta.

Kremlj je u petak “odlučno” odbio optužbe o upletanju u izbore u Turskoj, gdje je glavni protukandidat predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim izborima 14. svibnja optužio Moskvu da stoji iza lažnih snimaka koje su uzburkale kampanju.

“Odlučno odbijamo ove izjave”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Službeno izjavljujemo: nema nikakva ruskog upletanja” u Turskoj, dodao je.

Peskov je ujedno pohvalio “odgovorno, suvereno i promišljeno stajalište Turske o čitavom nizu regionalnih i međunarodnih problema”, koje se “veoma sviđa” Moskvi, rekao je. “Više puta smo rekli i ističemo da se Rusija ne upliće u unutarnje stvari i u izborni proces drugih država”, poručio je.

Zapadne zemlje redovito optužuju Rusiju za upletanje u izbore, napose putem kampanja dezinformiranja. Glavni protukandidat predsjednika Erdogana na predsjedničkim izborima koji se u nedjelju održavaju u Turskoj, Kemal Kilicdaroglu optužio je Rusiju da se koristila “deepfakeom” u okviru kampanje pošto je drugi oporbeni kandidat odustao od utrke.

“Dragi ruski prijatelji, vi stojite iza montaža, urota, krivotvorina i snimaka koje su jučer pokazane u ovoj zemlji. Želite li nam biti prijatelji i poslije (izbora), ostavite tursku državu na miru”, upozorio je.

“Deepfake” su digitalno manipulirane snimke koje djeluju stvarno i sve veći su izazov u suzbijanju dezinformiranja diljem svijeta.

Oporbeni kandidat Muharrem Ince odustao je od utrke rekavši da je žrtva kampanje blaćenja u kojoj su se pojavile lažne snimke na kojima ga se prikazuje s ljubavnicom i u vožnji luksuznim automobilom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close