Krčenje Amazone usporilo više od 30 posto, ali kraj nije na vidiku

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2023. u 08:54
foto: unsplash

Kada je Bolsonaro, saveznik moćnog poljoprivrednog sektora, bio predsjednik, prosječna godišnja deforestacija skočila je više od 75 posto.

Krčenje prašume u Amazoniji smanjilo se 31 posto u prvih pet mjeseci otkako je na vlasti predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva. Satelitske snimke otkrile su da je do svibnja uništeno 1986 četvornih kilometara šume u brazilskom dijelu najveće prašume u svijetu, 2867 četvornih kilometara manje nego u istom razdoblju 2022., objavila je brazilska agencija za svemirska istraživanja.

Podaci svemirske agencije INPE dobre su vijesti za udruženja za zaštitu okoliša koji polažu nade u Lulu koji je obećao zalagati se za prestanak nezakonite deforestacije koja je eksplodirala u vrijeme njegova krajnje desnog prethodnika Jaira Bolsonara. Kada je Bolsonaro, saveznik moćnog poljoprivrednog sektora, bio predsjednik, prosječna godišnja deforestacija skočila je više od 75 posto.

Lula je u ponedjeljak obilježio Svjetski dan zaštite okoliša najavivši ekstenzivni novi plan za borbu protiv deforestacije, sa stotinama ciljeva, uključujući i trenutačnu zapljenu polovice teritorija koji se nezakonito iskorištava za sječu, poljoprivredu, rudarenje i druge aktivnosti na zaštićenom tlu. “Brazil igra veliku ulogu u ravnoteži klime našeg planeta, uglavnom zahvaljujući Amazoniji. Sprečavanje deforestacije u Amazoniji pomaže u smanjenju globalnog zatopljenja”, rekao je Lula da Silva. Stručnjaci tvrde da će stvarni ispit za vladu glede deforestacije započeti u nadolazećim mjesecima jer oko srpnja započinje suše vrijeme u Amazoniji, najintenzivnija sezona za deforestaciju i šumske požare. Lulina administracija suočava se s nizom prepreka u brazilskom kongresu u kojem konzervativni oporba ima većinu. Kongres je nedavno izglasao zakone za smanjenje ovlasti ministarstava za okoliš i domorodačka pitanja te se dramatično smanjio zaštitu urođeničkih teritorija.

Komentirajte prvi

New Report

Close