Krče vinograde i sade smilje i lavandu

Autor: Poslovni dnevnik , 06. lipanj 2016. u 21:59
Smilje se prodaje za 16 kuna po kilogramu

U Hercegovini su proizvođači prepoznali priliku za brzu zaradu na ljekovitom i kozmetičkom bilju, od dva hektara smilja, koje se izvozi u Ameriku, zaradi se 800.000 kuna.

Na području Hercegovine u posljednjih godinu dana krče se vinogradi i sade plantaže smilja i lavande, jer su proizvođači priliku za brzu zaradu prepoznali u uzgoju tih kultura, koje plasiraju najviše u Ameriku. Samo na području Trebinja pod smiljem je više od 50 plantaža, a proizvodnja ljekovitog bilja širi se i u općinama Bileća i Ljubinje.

Najveći proizvođač smilja u istočnoj Hercegovini je Radovan Anđelić, direktor tvrtke Anđelić, koji kaže da je trenutno velika potražnja za smiljem. On smatra da bi moglo doći do prezasićenosti tržišta zbog čega će mali proizvođači biti oštećeni. Na jednoj parceli zasadio je dva hektara smilja, od čega očekuje zaradu oko 200.000 KM (oko 800.000 kuna). Proizvođači kažu da je smilje biljka koja izumire u prirodi, te da je ulje od smilja sve traženije, a cijena smilja od četiri KM po kilogramu (oko 16 kn) sve primamljivija.

S uzgojem ljekovitog bilja, prije više od desetljeća, prvo je započela tvrtka LJbilje iz Ljubinja koja danas ima vlastite plantaže i okuplja oko 100 kooperanata u zemlji i regiji. LJbilje u pogonu u Bileći proizvodi stotinjak vrsta čajeva i mirisne vrećice lavande, dok se u pogonima u Ljubinju proizvodi sadni materijal, obavlja destilacija i proizvodnja ekstrakta. Najavljuju i novu liniju kozmetičkih i spa proizvoda od biljaka iz Hercegovine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close