‘Kraljicu desnice’ kreditirala banka Orbanova prijatelja

Autor: Tomislav Pili , 11. ožujak 2022. u 06:57
Marine Le Pen, čelnica stranke Nacionalno okupljanje/Reuters

Marine Le Pen za troškove kampanje za predsjedničke izbore posudila 10,7 milijuna eura od mađarske MKB banke čiji je vlasnik Lőrinc Mészáros.

S obzirom da francuske banke nevoljko gledaju na kreditiranje političkih kampanja kandidata krajnje desnice, čelnica stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen novac za predstojeće travanjske predsjedničke izbore pronašla je u Mađarskoj, u banci povezanoj s premijerom Viktorom Orbanom.

Kako navodi Financial Times, Le Pen je u banci MKB osobno podigla kredit od 10,7 milijuna eura kako bi financirala troškove predizborne kampanje.

Reputacijski rizik
Iznos kredita objavljen je u utorak s obzirom da su predsjednički kandidati morali objaviti izvore financiranja. Za razliku od ostalih francuskih stranaka, Nacionalno okupljanje (ranije pod nazivom Nacionalna fronta) oduvijek je imala teškoća s financiranjem kampanje.

Razlog je u izbjegavanju tamošnjih banaka koje brine reputacijski rizik ako šira javnost dozna da financiraju krajnje desne političke opcije.

“Skandalozno je da nas francuske banke ne žele kreditirati. Morali smo otići u inozemstvo da bi pronašli novac”, izjavio je Thierry Mariani, član Europskog parlamenta iz redova Nacionalnog okupljanja.

Prema tvrdnjama dva upućena izvora, odluka da se Le Pen obrati mađarskoj MKB banci došla je od ljudi bliskih premijeru Viktoru Orbanu. To sugerira visoki izravni politički utjecaj na banku.

Nakon složenog procesa spajanja objavljenog prošle godine, trećina udjela banke prešla je u državne ruke. Ostatak je u vlasništvu najbogatijeg Mađara Lőrinca Mészárosa, poznatog što je s Orbanom prijatelj još iz djetinjstva.

16

posto glasova na travanjskim izborima dobiva Marine Le Pen, sugeriraju ankete

Upitan o političkoj dimenziji odluke o kreditiranju, Orbanov glasnogovornik Bertalan Havasi kaže kako se radi o “dezinformaciji”. Glasnogovornik banke odbio je pojasniti razloge odobravanja kredite Le Pen.

Prema podacima iz javne objave, rok otplate kredita je 16 mjeseci. Marine Le Pen vjerojatno će ga otplatiti novcem koji će dobiti od države za troškove kampanje. Da bi dobila povrat novca, mora prijeći prag od 5 posto glasova na izborima.

To ne bi trebao biti problem s obzirom da joj ankete daju više od 16 posto podrške čime zauzima drugu poziciju, nakon aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona. Gergely Gulyas, šef kabineta premijera Orbana dobio je pitanje francuskih novinara o kreditu MKB banke u veljači.

“Vjerojatno je dobar posao za svaku banku da plasira kredit za koji je zajamčeno da će uskoro biti vraćen. Sloboda pružanja usluga je temeljno pravo u Europskoj uniji”, izjavio je Gulyas.

‘Bog, sreća i Orban’
Mađarska središnja banka kao regulator bankovnog tržišta ističe kako kreditiranje inozemne političke stranke ili kandidata ne krši nijedan tamošnji zakon. Međutim, nekoliko mađarskih bankara neslužbeno ističe kako bi takav plasman smatrali problematičnim zbog političke izloženosti dužnika.

Marine Le Pen više je puta posjetila Mađarsku u zadnjih nekoliko godina, a u siječnju se susrela s Viktorom Orbanom u Madridu na konferenciji desnih i populističkih stranaka.

Na njezinom prvom velikom predizbornom skupu u Reimsu prošloga mjeseca prikazana je i Orbanova videoporuka podrške, zajedno s Matteom Salvinijem iz Italije te Geertom Wildersom iz Nizozemske.

Njezina stranka uzela je 2014. kredit od 9,4 milijuna eura od ruskih banaka za troškove lokalnih izbora. Nakon što su joj francuske banke 2017. zatvorile račune, stranka je novac dobila od simpatizera kroz crowdfunding kampanju.

Lőrinc Mészáros – nekadašnji vodoinstaler koji je javno kazao kako svoj uspjeh duguje “Bogu, sreći i Viktoru Orbanu” – kontrolira poslovno carstvo koje uključuje nekoliko banaka i građevinskih kompanija, a prisutan je i u sektorima turizma, energetike i medija, kako u Mađarskoj, tako i u srednjoj i istočnoj Europi. No, dobar dio poslovanja njegovih kompanija ovisi o poslovima s državom.

Komentirajte prvi

New Report

Close