Kraljevsko vjenčanje ipak neće prepuniti blagajne

Autor: Tomislav Pili , 17. svibanj 2018. u 21:59
Foto: Chris Jackson/Press Association/PIXSELL

Britanski ekonomisti oprezni u procjenama doprinosa gospodarstvu.

Dok britanski tabloidi euforično najavljuju da će subotnje vjenčanje princa Harryja i američke glumice Meghan Markle donijeti gospodarstvu i do milijardu funti, ekonomisti su mnogo oprezniji u procjenama. Naime, prijašnja iskustva, posebno s vjenčanjem Williama i Kate prije sedam godina, pokazala su da takvi događaji imaju gotovo zanemariv utjecaj na širu ekonomiju. Loša je to vijest za vladu s obzirom da je britansko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo svega 0,1 posto na kvartalnoj razini, najmanje u pet godina.

Konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC) procijenila je da je vjenčanje Harryjeva starijeg brata donijelo trgovcima 107 milijuna funti prihoda na prodaji suvenira. Naizgled solidan rezultat, no radi se tek o četiri posto potrošnje za Crni petak, najzagušeniji dan rasprodaja. “Treba imati na umu da se dio potrošnje jednostavno premjesti s jedne na drugu vrstu robe”, smatra Howard Archer, glavni ekonomist EY ITEM Cluba, a prenosi Business Insider. Nešto bolju zaradu očekuju britanski ugostitelji, ali ne nužno zbog kraljevskog vjenčanja. Parlament je dozvolio pivnicama i restoranima da zbog vjenčanja u petak i subotu rade produženo do jedan sat iza ponoći. Unatoč tome, Udruga britanskih pivnica očekuje promet od 20 milijuna funti, osam posto više nego za uobičajeni vikend. Međutim, valja naglasiti kako se ovaj vikend igra i finale engleskog nogometnog kupa, jedan od najvećih sportskih događaja u zemlji, što će također imati značajan utjecaj na promet pivnica.

Značajniji skok ne očekuju ni turistički radnici s obzirom da se u travnju 2011. svega 500.000 Britanaca odlučilo za putovanje. No, dan vjenčanja Williama i Kate proglašen je neradnim što za Harryjevu ženidbu neće biti slučaj. Kada se već govori o utjecaju na turizam, veliki poticaj toj gospodarskoj grani zabilježen je 1981. zbog vjenčanja Harryjevih roditelja, Charlesa i Diane.

Štoviše, njihovo je vjenčanje nakratko izvuklo gospodarstvo iz recesije. U trećem tromjesečju te godine BDP je na kvartalnoj razini ojačao 1,1 posto, nasuprot tek 0,2 posto rasta u prethodnom kvartalu. No, već u četvrtom kvartalu gospodarski rast je usporio na 0,1 posto, pokazuje službena statistika.

Komentirajte prvi

New Report

Close