Kraj za njih je blizu: Prvi put je proglašena zabrana prometa na autocesti za dizelaše

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2018. u 12:18
FOTO: Reuters

Prvi put je proglašena zabrana prometa na autocesti (Autobahn) za prljave dizelske motore u Ruhru u Njemačkoj.

Na dijelu ceste A40 na području gradova Essen i Gelsenkirchen. U narednim danima za očekivati je kako će se ista zabrana prometa za dizelaše proširiti na još nekoliko gradova u Njemačkoj, piše portal Automobili.hr.

Do sada se uglavnom zabranjivao promet dizelašima u gradovima, ali od sada i na dijelovima autoceste. Tako je zona zabrane vožnje vozila pokretanih dizelskim motorima u gradu Essenu proširena i na dio autoceste A40 i na snagu stupa od 1. srpnja 2019. godine i po njima će moći voziti samo vozila s dizel motorom norme Euro 5 norme ili više, a već od 1. listopada 2019. moći će istom zonom voziti samo dizelaši Euro 6 norme. U Gelsenkirchenu postoji zona u kojoj od 1. srpnja 2019. godine mogu voziti samo dizelaši Euro 6 norme. No, tu nije kraj zabranama, jer očekuje se kako će se u narednim danima ista zabrana prometa za dizelaše proširiti na još nekoliko gradova u Njemačkoj.

Tako na primjer u gradu Stuttgartu u nekim zonama (Umweltzone) bit će zabranjen promet svim dizel motorima s normom Euro 4 ili nižom i to 2019. godine. Predviđena kazna za nepoštivanje zabrane u Stuttgartu je 80 eura. U Hamburgu mogu u određenim zonama voziti samo dizelaši s Euro 6 normom, a kazna za neposluh je 20 eura. Baden-Württemberg pak postavlja granicu na Euro 5 normu. Sasvim sigurno je kako će svi gradovi kao što su Berlin, München, Düsseldorf, Aachen i Frankfurt am Main i mnogi drugi u Njemačkoj postaviti ekološke zone.

Komentirajte prvi

New Report

Close