Kostiću uvjetno odobreno preuzimanje Gorenjske banke

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 31. siječanj 2018. u 13:44
Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, širi se u Sloveniji/Petar Glebov/PIXSELL

Kostićeva AIK banka za 45 dana mora dokazati da ima dovoljno novca za kupovinu 55 posto dionica slovenske financijske institucije.

Na sastanku dioničara Sava holdinga održanom u utorak prijepodne odobrena je prodaja 55-postotnog udjela Gorenjske banke srpskom poduzetniku Miodragu Kostiću i njegovoj AIK banci, uz suspenzivni uvjet dokazivanja da imaju dovoljno novca za navedenu transakciju.

Rok je postavljen na 45 dana, a ova odluka Save dolazi nakon što je Narodna banka Srbije (NBS), regulatorno tijelo u postupku preuzimanja većinskog udjela Miodraga Kostića u slovenskoj Gorenjskoj banci, ranije u utorak povukla odobrenje za navedenu akciju i to uz obrazloženje o uočenim nepravilnostima u postupku preuzimanja. Kako neslužbeno prenose Finance, sporno im je 60 milijuna eura zajma neophodnog za daljnje funkcioniranje tvrtke Energoprojekt koju je financirao Kostić. 

Prema istom izvoru, Energoprojekt zbog prekomjerne zaduženosti ne stoji najbolje, a druge ga banke u Srbiji više ne žele kreditirati. Sava holding je većinski vlasnik Gorenjske banke i Upravni je odbor, dakle, u utorak odobrio konačni prijedlog prodajnog ugovora po cijeni od 289 eura za dionicu Kostićevoj AIK banci (ukupno 80 mil. eura). 

 

80 milijuna

eura platit će Miodrag Kostić Gorenjsku banku

Sporni loši krediti u AIK-u
Od Kostića za uzvrat traže izjavu s, kako kažu, priloženim autentičnim popratnim dokumentima koji ne smiju biti stariji od 15 dana, dokaz da ima sve potrebne i valjane suglasnosti Narodne banke Srbije, Banke Slovenije i Europske središnje banke za stjecanje navedenih dionica u roku od 45 dana od dana donošenja odluke.  Kostić nije želio komentirati ovu odluku. K tome, kako prenose Finance, u pozadini odluke NBS-a stoji provedba izvanredne revizije poslovanja AIK banke u kojoj su ustanovili postojanje tzv. loših kredita zbog čega bi za svaki veći zajam uprava AIK banke trebala tražiti suglasnost NSB-a. 

Pretpostavilo se da je AIK insolventna banka te da neće biti mogućnosti za dokapitalizaciju, a iz NBS-a su Financama odgovorili da je njihova uloga briga o bonitetu i zakonitosti poslovanja na financijskom tržištu. NSB je, podsjetimo, sredinom 2016. AIK-u dao suglasnost za stjecanje tadašnjih 20,99 posto udjela u Gorenjskoj, a za planirano su Kostićevo stjecanje dodatnih 55 posto udjela u toj banci, kažu, procijenili da može doprinijeti izloženosti riziku i potencijalno ugroziti položaj banke. 

Novi čovjek vodi banku
Istaknuli su i da bi eventualno novo traženje suglasnosti podrazumijevalo prvenstveno novo apliciranje AIK-a za njihovu suglasnost, ali uz, citiramo, formalno i suštinsko ispunjenje predviđenih uvjeta. U utorak je, naime, i Kapitalska družba (KAD) pokušala otkazati skupštinu Save, ali u tome nisu uspjeli. Jedina stavka na njihovom dnevnom redu, piše Delo, bila je upravo prodaja udjela Kostiću za što bi dobili 43,53 milijuna eura. U ponedjeljak, Uprava Gorenjske banke prihvatila je ostavku Andreja Andšekeka, nakon čega je upravljanje tom bankom preuzeo predsjednik NO-a David Benedek.

Komentirajte prvi

New Report

Close