Kostić uz pomoć Luke Kopar osvojio Aerodrom Portorož

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2019. u 22:01
Hotel Kempinski u Portorožu već je u vlasništvu Miodraga Kostića

Slovenska vlada počela je poduzimati mjere kako bi spriječila daljnje širenje Kostića na obali, gdje on ima velike turističke planove.

Dok vlada Marjana Šareca, s jedne strane, usvaja odluke kako bi obranila slovenski turizam od srpskog poduzetnika Miodraga Kostića, vlasnika MK Groupa, s druge strane, u novim investicijama pomaže mu državna kompanija, piše portal Siol.net.

Miodrag Kostić je posljednjih dana 2018. godine postao novi većinski vlasnik Aerodroma Portorož jer mu je Luka Kopar, u većinskom vlasništvu države, prodala udjel od 15%. Tako Kostić, koji je dosad imao 38% dionica, kupljenih od Fraporta Slovenija i Istrabenza, u portoroškoj zračnoj luci sada ima 53% udjela. 

Ništa bez podrške političara
Koliko je Kostić platio Luci Kopar za dionice koje mu omogućavaju preuzimanje kontrolu nad tvrtkom, još nije poznato, a pojedini slovenski mediji tvrde da je prošao jeftino. Preostali vlasnici Aerodroma Portorož su općina Piran sa 36 posto udjela i građevinska tvrtka CPK koja kontrolira nešto više od 10 posto tvrtke. Zračna luka ima 11 zaposlenih i ostvarila je 410 tisuća eura prihoda od prodaje u 2017. godini.

 

38 posto

dionica aerodroma imao je Kostić prije nove kupovine

Kostić ima velike planove za razvoj turizma na slovenskoj obali. U vlasništvu ima Hotel Kempinski u Portorožu i istoimeni hotel u Savudriji i sada većinski udjel u Aerodromu Portorož. Njegovi planovi uživaju podršku nekih od vodećih političara iz primorskog dijela Slovenije, navodi Siol. net.  Prema saznanjima portala, prije nedavnih lokalnih izbora u Sloveniji, redovito se sastajao s bivšim gradonačelnikom Kopra Borisom Popovičem i gradonačelnikom Pirana Tomažem Gantarom.

Kostić također želi preuzeti Hotele Bernardin, a planira i preuzimanje Save, najveća turističke grupe u Sloveniji. Zato je slovenska vlada počela poduzimati mjere kako bi spriječila daljnje širenje Kostića na obali. Skupština dioničara DUTB-a naložilo je da do kraja prodaje dionica Istrabenz turizma, koje su osiguranje za potraživanje DUTB-a prema Istrabenz holdingu, nema prodaje tih potraživanja.

Zaustaviti pohod na hotele
"Usporedni tijek dvije prodajne procedure ne jamči optimizaciju cijene i vrijednosti nekretnine", rečeno je, a time se želi spriječiti da Kostić, koji je DUTB navodno dao obvezujuću ponudu za kupnju više od 93% potraživanja prema Istrabenz holdingu dođe do portoroških hotela. 

Komentirajte prvi

New Report

Close