Kostić i Emilfarb većinski vlasnici Budvanske rivijere

Autor: Poslovni dnevnik , 15. listopad 2017. u 22:00
Foto: /DPA/PIXSELL

Privatizacija najveće crnogorske turističke kompanije.

Crnogorski Savjet za privatizaciju naložio je da se pripremi nova procjena vrijednosti Budvanske rivijera da bi se razradili različiti modeli restrukturiranja, što uključuje i izdvajanje tvrtke u državnom vlasništvu za kompleks Sveti Stefan i Miločer, te bi sadašnji manjinski dioničari mogli postati većinski vlasnici preostalog dijela kompanije.

Informaciju da se obavlja procjena zbog restrukturiranja kompanije priopćio je Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma, zastupniku Aleksandru Damjanoviću, pišu Vijesti.

Većinski vlasnik Budvanske rivijere trenutno je država jer vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje imaju oko 58 posto dionica. Oko 15,2 posto udjela pripada AIK banci iz Beograda Miodraga Kostića, predsjednika MK Groupa, a jednako imaju i dvije tvrtke američkog Stratex Groupa Neila Emilfarba, ukupno 15,2 posto dionica. Budvansku marinu je Stratex preuzeo prije tri godine, a povezivanjem s Dogusom, odnosno njegovom tvrtkom D-Marin Marinas, želi Budvu kroz proširenja i modernizaciju marine pozicionirati kao središte nautičkog turizma.

Ostaje pet hotela

U slučaju Budvanske rivijere, za onoliko koliko bude procijenjena vrijednost kompleksa Sveti Stefan i Miločer bit će umanjen vladin udjel u ostalom dijelu Budvanske rivijere u kojem će biti Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palace i Kristal, pa će se povećati udjel sada malih dioničara koji time mogu postati i većinski.

Montenegroburza je u travnju 2016. godine upisala 1,2 milijuna dionica Budvanske rivijere koje je AIK banka kupila od Stratexa za šest milijuna eura. Stratex i Kostić su nakon toga objavili strateško partnerstvo u Budvanskoj rivijeri, a priopćeno je da “dijele viziju razvoja te hotelske grupe i vjeruju u njeno pozicioniranje kao vodeće u području hotelskog turizma u regiji”. Sada imaju po jednog člana u upravi te kompanije.

Budvanska rivijera je u ovogodišnjem vladinom planu privatizacije. Ukupna vrijednost dionica Budvanske rivijere iznosi 80,89 milijuna eura, a imovina kompanije na kraja prošle godine vrijedila je 172,26 milijuna eura.

Gradit će apartmane

Budvanska rivijera s oko 3800 kreveta najveća je turistička kompanija u Crnoj Gori i upravlja s pet hotela: Palas u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje Slovenska plaža u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1016 smještajnih jedinica), hotel Aleksandar u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel Castellastva Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel Mogren u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica.) Dio grupe od 2012. godine je i hotel Piva u Plužinama.

 

5,2 posto

dionica kompanije imaju dvije tvrtke Emilfarbovog Stratexa

Hotelska grupa ima i hotele Sveti Stefan i Kraljičina plaža u Miločeru koji su od siječnja 2007. pod zakupom tvrtke Adriatic Properties i poznatog brenda Aman Resorts.

Adriatic Properties, grčkog poduzetnika Petrosa Stathisa, dugoročni je zakupac grada-hotela Sveti Stefan i vile Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža prema ugovorima s Budvanskom rivijerom i HTP-om Miločer.

Skupština Crne Gore je prošle godine odobrila aneks ugovora za produženje zakupa Svetog Stefana i vile Miločer sa 30 na 42 godine, dok je zakup Kraljičine plaže produžen sa 30 na 42 godine, a zemljište gdje će se graditi apartamani na 90 godina. Stathis je kupio hotel i kasino Maestral, čime je u njegovo vlasništvo prešao najatraktvniji dio crnogorske obale s najelitnijim hotelima.

 

3800 kreveta

nudi turistička kompanija svojim gostima

Natrag u državno vlasništvo

Bivši ministar turizma Branimir Gvozdenović pokušao je hotel As u Perazića dolu prepisati na Budvansku rivijeru, ali mu to nije pošlo za rukom, navode Vijesti.

Prethodni saziv crnogorske Skupštine je na prijedlog Odbora za ekonomiju usvojio zaključke kojim se hotel As vraća u državno vlasništvo i ne može biti prepisan na Budvansku rivijeru. Tako je spriječeno da se Kostić i Stratex domognu atraktivne lokacije i hotela koji je bio u vlasništvu rusko-crnogorske tvrtke Nega turs. Vlada je početkom 2016. godine raskinula ugovor o privatizaciji jer ta kompanija nije od 2002. godine ispunila ugovorene 
obveze.   

Komentirajte prvi

New Report

Close