Korona ugasila božićne sajmove koji su donosili milijune

Autor: Tomislav Pili , 24. prosinac 2021. u 06:33
Sajmovi koji se održavaju zahtijevaju od posjetitelja 2G COVID potvrde/Reuters

Neka od najpoznatijih adventskih događanja ove godine nisu otvorila vrata.

Već drugu godinu zaredom lokalne vlasti u njemačkim gradovima muku muče kako organizirati božićne sajmove, makar u ograničenom opsegu kako bi umanjili gubitak zarade koja se u nekim gradovima penje i do 300-tinjak milijuna eura.

“Christkindlmarkt” – sajam na kojem se prodaju božićni ukrasi i progodna hrana i piće – godinama su magnet za strane turiste koji u vrijeme Adventa posjećuju njemačke gradove.

Prije pojave koronavirusa godišnje se u Njemačkoj održavalo između 2500 i 3000 božićnih sajmova, od kojih neki tradicijom sežu još u srednji vijek.

Da se ne radi o zanemarivoj zaradi svjedoči i procjena Ureda za rad i ekonomski razvoj grada Münchena prema kojem poznati božićni sajam na Marienplatzu svake godine donosi oko 286 milijuna eura. Preciznije, donosio je prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Gorka vijest
Uslijed skoka broja zaraženih, nekoliko saveznih pokrajina otkazalo je božićne sajmove. Gradovi koji su odlučili ipak održati ta događanja, poput Berlina, Hamburga ili Dortmunda, organizirali su ih uz epidemiološke restrikcije i stroga pravila ulaza posjetitelja koji moraju imati COVID potvrde, bilo da su cijepljeni ili preboljeli.

286

milijuna eura iznosio je prihod koji je prije pandemije čuveni božićni sajam donosio gradu Münchenu

U Njemačkoj je taj režim poznatiji pod nazivom “2G” (geimpft – cijepljen, genesen – prebolio). Božićni sajmovi otkazani su u pokrajinama s izrazito velikim porastom broja zaraženih, poput Bavarske i Saske.

Gradonačelnik bavarske prijestolnice Münchena, Dieter Reiter, još je 16. studenog objavio kako čuvenog božićnog sajma koji se trebao održati od 22. studenog do 24. prosinca ove godine neće biti uslijed “napete situacije oko koronavirusa”. Inače, božićni sajmovi otkazani su u cijeloj Bavarskoj.

Reiter je kazao kako će otkazivanje biti “gorka vijest” za stanovnike Münchena i zakupce sajmenih kućica, ali “ekstremna situacija u bolnicama i eksponencijalne stope rasta broja zaraženih ne ostavlja izbora”, prenosi CNBC.

U dodatnom pojašnjenju Reiter je kazao kako bi drugačija odluka “uzrokovala neopravdano povećanje rizika infekcije i poslalo bi pogrešan signal”. “Sada je vrijeme za izbjegavanje velikih okupljanja ljudi koliko je god moguće”, naglasio je Reiter.

Bavarska je jedno od žarišta pandemije u Njemačkoj, s drugim najvišim brojem oboljelih nakon napučenije Sjeverne Rajne-Vestfalije. Od početka pandemije u Bavarskoj se zarazilo 1,25 milijuna ljudi.

3000

sajmova održavalo se u Njemačkoj prije pandemije, a neki imaju i višestoljetnu tradiciju

Odlukom o otkazivanju minhenske gradske vlasti našle su se između “čekića i nakovnja” s obzirom na činjenicu da su zakupci sajmenih kućica i štandova propustili značajnu zaradu.

Bavarska je prije pandemije godišnje ugošćivala 3,3 milijuna posjetitelja božićnog sajma koji su trošili 61 milijun eura na hranu i piće, 88 milijuna eura na taksi i javni prijevoz te 137 milijuna eura na noćenja u hotelima.

Skromnija izdanja
Ured za rad Münchena ističe kako se ove brojke odnose samo na sajam koji organizira grad. Naime, istovremeno se u gradu održavalo još 30-ak manjih božićnih sajmova u privatnoj inicijativi. Inače, München ne ostvaruje nikakvu izravnu zaradu od božićnog sajma.

No, pad broja posjetitelja u hotelima, restoranima i u trgovinama gradska će riznica osjetiti kroz manji iznos prikupljenog poreza.

Osim u Münchenu, čuveni božićni sajam otkazan je i u Nürnbergu, a prekinuta je i 587 godina duga tradicija sajma u Dresdenu, najstarijeg u Njemačkoj. Veliki potencijalni rizik rasta broja zaraženih motivirao je na otkazivanje sajma i gradske oce Stuttgarta.

Od gradova koji su ipak odlučili da im COVID ove godine neće “ukrasti” Božić valja istaknuti sajam u Dortmundu koji je organiziran u nešto skromnijem izdanju, kako bi se minimalizirala velika okupljanja.

Sajam u Heidelbergu održava se uz još strože 3G pravilo (cijepljen, prebolio, testiran). Među onima koji se održavaju, titulu najboljeg prema izboru turističke platforme “Europe Best Destinations” ponio je sajam u Trieru kojem je ovo 41. izdanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close