Korona izbacila Brazil iz top 10 najvećih gospodarstava svijeta, evo koja je država sada dio elite

Autor: Tomislav Pili , 22. travanj 2021. u 07:11
Rio de Janeiro/Pixabay

Relativno su brzo stavili epidemiju pod kontrolu, a zahvaljujući i snažnom izvozu BDP je lani pao tek 1 posto.

Najgora recesija u modernoj povijesti izazvana pandemijom koronavirusa promiješala je raspored među 10 najvećih svjetskih gospodarstava. Ipak, promjena nema među vodećom četvorkom, pokazuju podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

CNBC je analizirao MMF-ove podatke o nominalnom BDP-u 10 najvećih ekonomija i došao do zaključka da su u prvoj pandemijskoj godini SAD, Kina, Japan i Njemačka zadržali svoje pozicije.

Indija iza Britanije

Američko gospodarstvo tijekom 2020. smanjilo je svoju vrijednost za 500 milijardi dolara, na 20,93 bilijuna dolara. Kina, kao jedina velika ekonomija koja je lani ostvarila rast, povećala je vrijednost BDP-a za 380 milijardi dolara, pa njezino gospodarstvo sada vrijedi 14,72 bilijuna dolara.

Koronavirus je izbrisao 100 milijardi dolara vrijednosti japanskog gospodarstva te 60 milijardi dolara njemačkog BDP-a. Međutim, Indija više nije peto svjetsko gospodarstvo.

Prošle godine pala je za jednu poziciju, i sada je iza Ujedinjenog Kraljevstva čije se gospodarstvo smanjilo za 120 milijardi dolara i sada vrijedi 2,71 bilijun dolara. Podaci MMF-a pokazuju da je 2019. indijski BDP vrijedio 2,87 bilijuna dolara, a lani se smanjio na 2,7 bilijuna dolara.

4,1

posto lani je oslabio brazilski BDP, a ove godine trebao bi ojačati 3,7 posto

Procjene sugeriraju da se Indija neće vratiti na petu poziciju bar do 2023. godine. MMF prognozira da je indijski BDP oslabio 8 posto u fiskalnoj godini koja je završila krajem ožujka. U toj zemlji trenutno hara drugi val pandemije, a po broju oboljelih – 15 milijuna – Indija je odmah iza SAD-a.

Iz tog razloga dio ekonomista dovodi u pitanje MMF-ove prognoze o snažnom ovogodišnjem skoku indijskog BDP-a za 12,5 posto. Procjene ekonomista kazuju da bi jednomjesečno zatvaranje na nacionalnoj razini – ako se opet uvede – otkinulo između 100 i 200 baznih bodova rasta indijskog BDP-a.

Francuska i Italija zadržale su sedmu, odnosno osmu poziciju. Jedina država koja je ispala iz prvih 10 je Brazil, do sada na 9. poziciji.

Tamošnje gospodarstvo 2019. je vrijedilo 1,87 bilijuna dolara, a prošle godine se smanjilo 4,1 posto. Brazil sada zauzima 12. poziciju, a među prvih 10 vratit će se najranije 2026. godine.

Bolsonarovo odbijanje

Podsjetimo, Brazil je treći na svijetu po broju zaraženih te drugi po broju umrlih. Unatoč tome, predsjednik Jaire Bolsonaro odbijao je proglasiti stroge epidemiološke mjere na nacionalnoj razini. MMF smatra da će ove godine brazilski BDP porasti 3,7 posto.

Za jednu poziciju, na 9. mjesto, uspela se Kanada. Među prvih 10 ušla je Južna Koreja koja bi u tom društvu trebala ostati bar još pet godina.

Ta je država prilično brzo stavila epidemiju pod kontrolu, a zahvaljujući snažnom izvozu gospodarstvo se lani smanjilo umjerenih 1 posto, na 1,63 bilijuna dolara. Analitičari ističu kako je i osobna potrošnja sve otpornija na pandemiju, zahvaljujući rastu internetske prodaje. MMF predviđa da će korejski BDP ove godine ojačati 3,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close