Korist od pozitive imaju rijetki

Autor: Poslovni dnevnik , 18. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Državne tvrtke s minusom od gotovo pola milijarde eura

Državne i javne tvrtke u Crnoj Gori uglavnom su vreća bez dna, stječe se dojam iz pregleda rezultata poslovanja toga sektora u 2016., a koji je objavio dnevnik Dan. Među 24 poduzeća u državnom vlasništvu, veličinom gubitka dominira Elektroprivreda (EPCG), koja u ukupnom iznosu od 461 milijuna eura sudjeluje s gotovo 50 posto – još za 2015. iskazani gubitak golemog energetskog poduzeća bio je 222,2 milijuna eura (iako posluje s do­bi­ti i ima na ra­ču­nu 200-ak mi­li­ju­na, navode novinari). Istraživači Dana upozoravaju da se ipak ne zna točan broj državnih poduzeća ni egzaktan minus, jer Ministarstvo financija tih podataka – nema. Zbog toga su se novinari poslužili evidencijama Instituta Alternativa, iz kojih se uočava da je država Crna Gora vlasnik čak 40 tvrtki.

“Do podataka se došlo preko ustanova koje dobivaju financijska izvješća tvrtki. Prema njima je najveći gubitaš nakon EPCG-a aviokompanija Montenegro Airlines, sa 71,9 milijun eura, pa industrija građevinskih strojeva Radoje Dakić s 57,15 milijuna, te dvije željezničke tvrtke – Željeznička infrastruktura s 30,3 i Željeznički prevoz s 23,8 milijuna eura.

 

222 milijuna eura

lanjski je gubitak Elektroprivrede Crne Gore

S minusom iznad 10 milijuna eura su još Crnogorska plovidba (12,9), Rudnik uglja (12,3) i Plovidba Bar (11,8), a u nizu onih s manje od milijun eura gubitaka nalaze se i, primjerice, Institut Igalo i Nacionalni parkovi. Nasuprot gubitašima, lani su ‘iznad vode’ bile Plantaže, Pošta, Budvanska rivijera, Aerodromi, Crnogorski elektroprenosni sistem, Monteput…, za koje Dan piše da su na pozitivnoj nuli, sudeći po podacima na web stranicama Komisije za vrijednosne papire i Montenegroberze.

“Kad država gazduje, najčešće posluje s minusom, ali problem je i kad poduzeće posluje pozitivno – dijele se bonusi direktorima, nagrade za rezultate…od takvih građani ne vide boljitak, već koristi imaju samo ti direktori”, napominje ekonomski analitičar Siniša Lekić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close