Konobar u mjesec dana zaradio više od 17.000 eura. Ovaj ugostitelj nema problema s manjkom radnika

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2023. u 08:54
FOTO: Pixabay

Zahvaljujući novom načinu nagrađivanja zaposlenika, poznati ugostitelj Michel Péclard nema problema s nedostatkom osoblja.

Trenutno se ugostitelji širom Europe suočavaju s nedostatkom osoblja pa su neki odlučili reducirati jelovnik ili radno vrijeme kako bi mogli opstati, ostati otvoreni i služiti klijente u najboljim uvjetima. Ali postoje i oni koji su odlučili ulagati u osoblje kako bi imali dovoljno zaposlenika.

List NZZ am Sonntag naime izvještava u nedjelju da je konobar iz Züricha u lipnju u džep stavio plaću od 16.500 franaka (oko 17.200 eura), zahvaljujući novom načinu nagrađivanja koji je poznati ugostitelj Michel Péclard uveo u svojim restoranima, piše Mattinonline.

Vlasnik lanca restorana u švicarskom kantonu Zürich omogućio je naime svojim zaposlenicima da s njim dijele ukupni prihod. 56-godišnji ugostitelj Michel Péclard, koji je zajedno s partnerom vlasnik 16 lokala, objasnio je tjedniku NZZ am Sonntag da ljeti, kada su čak i terase pune gostiju, mora imati na raspolaganju što veći broj konobara, a kako bi ih zadržao dogovorio se s njima – dodajući plaći iznos koji varira i iznosi između 7 i 8% ukupnog prihoda, , piše La Repubblica.

Rezultat je da “u prosjeku naši zaposlenici dobivaju između 8.000 i 12.000 franaka mjesečno”, objašnjava Michel Péclard za “NZZ am Sonntag”. Najveća do sada primljena plaća iznosi 16.500 franaka isplaćenih u lipnju  – bez napojnica.

Prema riječima Michela Pèclarda, zaposlenici rade s većom motivacijom kada dijele ukupni prihod, a od uvođenja ove vrste naknade, kvaliteta usluge u njegovim restoranima značajno se povećala. “Zaposlenici rade savjesno kao da su sami vlasnici restorana”, objašnjava ugostitelj, piše Mattinonline.

Međutim, model Michela Péclarda nije naišao na jednoglasnu podršku, primjerice u sindikatu Unia. Iako sindikat pozdravlja veće plaće za konobare, sindikat se pita jesu li zaposlenici restorana time jednostavno postali prodavači umjesto konobara, prenosi Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close