Konkurencija umire u Americi

Autor: Tomislav Pili , 16. kolovoz 2018. u 14:09
Foto: Getty Images

Rastuća tržišna koncentracija negativno se odražava na ulaganja u razvoj i istraživanje, nejednakost i produktivnost.

Američke kompanije postaju sve dominantnije na globalnom planu, gledano prema tržišnom udjelu u najvažnijim sektorima što otvara pitanje prelabave regulacije tržišnog natjecanja. 

Kako navodi analiza Financial Timesa, ekonomski analitičari već godinama upozoravaju da pojedinim sektorima dominira tek nekoliko kompanija. 

Analiza MMF-a
Primjerice, Google i Facebook zajedno kontroliraju gotovo 60 posto novca koji se u SAD-u godišnje uloži u digitalni marketing, pokazuju podaci eMarketera. Amazon će ove godine dohvatiti polovicu udjela na američkom tržištu e-trgovine dok je njegov udjel na ukupnom tržištu maloprodaje tek pet posto.  Rastućom tržišnom moći pozabavilo se i lipanjsko istraživanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 

60 posto

novca za digitalni marketing kontrolira Google i Facebook

Uzevši kao mjerilo razliku između proizvodne cijene i troška proizvodnje, istraživanje je ustanovilo da je ta razlika među američkim kompnijama uvrštenima na burzi u prosjeku porasla 42 posto između 1980. i 2016. godine.  "Primjećujemo dokaze o rastućoj tržišnoj moći i opadajućoj konkurenciji u SAD-u", kaže Daniel Leigh, zamjenik direktora MMF-ova odjela za zapadnu hemisferu. 

Osim na konkurenciju, prevelika tržišna koncentracija negativno se odražava na iznos ulaganja u istraživanje i razvoj, naglašava Leigh.  Jason Furman s Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju te Peter Orszag, direktor Lazard Freresa, argumentiraju kako smanjena konkurencija i dinamizam u gospodarstvu doprinose nejednakosti i slabom rastu produktivnosti. 

Nije rješenje
Za rastuću tržišnu koncentraciju dijelom je "zaslužan" razvoj tehnologije, no dobar dio odgovornosti leži na regulatorima koji su dopustili previše spajanja i preuzimanja.

Demokratska senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren, ustvrdivši da "konkurencija umire u Americi", pozvala je regulatore da strože razmatraju zahtjeve za spajanjima.  Iz Bijele kuće poručuju kako to nije rješenje jer ograničava i razvoj manjih tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close