Konferencija o prometnom koridoru Baltik-Jadran

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2012. u 08:42
Andrej Plenković (PXL)

Iz Hrvatske u toj inicijativi sudjeluje šest županija.

U Europskom parlamentu u ponedjeljak u Bruxellesu održana je konferencija o regionalnoj inicijativi za stvaranje Srednjoeuropskog prometnog koridora (CETC), koji bi išao od Baltika do Jadrana.

Domaćin konferencije bio je saborski zastupnik Andrej Plenković, koji je u Europskom parlamentu promatrač u klubu zastupnika Europske pučke stranke. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici europskog povjerenika za regionalnu politiku Johannesa Hahna, predstavnici Opće uprave Europske komisije za industriji i poduzetništvo te predstavnici 17 regija iz 6 zemalja kroz koje bi prolazio taj prometni koridor. "Srednjoeuropski prometni koridor predviđa stvaranje alternativne multimodalne veze između sjevera i juga, kao zelene alternative postojećim prometnim vezama u Europi, koje su prezagušene prometom", rekao je Plenković u uvodu konferencije.

CETC nije dio sveeuropske prometne mreže TEN-T, o čijoj se reformi uprava sada raspravlja u tijelima Europske unije. "Sadašnja reforma mreže TEN-T u ovom trenutku ne uključuje CETC. Ipak, TEN-T će se nastaviti razvijati sukladno potrebama europskog društva i vjerujem da će rad regija koje su ovdje nazočne biti vidljiv i imati primjereni nastavak u daljnjem razvoju TEN-T", rekao je Plenković.

Inicijativa za stvaranje CETC-a pokrenuta je početkom 2000-tih, a 2004. potpisan je i sporazum. Prvi potpisnici su bili južna švedska regija Skane te tri regije u zapadnoj Poljskoj. Kasnije su se inicijativi pridružile neke regije iz Češke, Slovačke, Mađarske te Hrvatske.

Iz Hrvatske u toj inicijativi sudjeluje šest županija.

Komentirajte prvi

New Report

Close