Komisija želi jačati socijalu i prilagodbu globalizaciji

Autor: Ana Blašković , 31. svibanj 2018. u 22:01
Vera Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova/WIKIMEDIA COMMONS

Zbog rasta ekstremizma i tektonskih promjena, EK predlaže jači Europski socijalni fond sa 101,2 milijarde eura, pojačani Fond za prilagodbu globalizaciji i novi za pravosuđe.

Suočena s rastom ekstremizma i tektonskim promjenama globalizacije, Europska komisija u narednom višegodišnjem proračunu predlaže jačanje socijalne dimenzije putem Europskog socijalnog fonda (ESF+), fonda Pravosuđe, prava i vrijednosti te Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji (EGF).

Prođe li prijedlog EK-a u Parlamentu, u razdoblju od 2021. do 2027. Socijalni fond vrijedio bi 101,2 milijarde eura, a Fond za prilagodbu globalizaciji 1,6 milijardi eura. Oba su namijenjena ulaganju u ljude jer će im omogućiti da steknu vještine koje će ih pripremiti za promjene na tržištu rada. U fondu Pravosuđe, prava i vrijednosti članicama će na raspolaganju biti 947 milijuna eura za razvoj europskog područja pravde na temelju vladavine prava i uzajamnog povjerenja. 

"U doba kad se europska društva suočavaju s ekstremizmom, radikalizmom i podjelama, važnije je nego ikad prije promicati, jačati i braniti pravdu, prava i vrijednosti EU-a.

Nevladine organizacije i civilno društvo imaju važnu ulogu u zalaganju za te europske vrijednosti. Istodobno moramo poduprijeti države članice u našem zajedničkom radu na boljoj pravosudnoj suradnji i većem uzajamnom povjerenju u zajedničko područje pravde", rekla je Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova.

Dosad se iz Fonda za prilagodbu globalizaciji moglo intervenirati za potporu radnicima koji su ostali bez posla zbog novih tokova svjetske trgovine ili krize. Sad će biti uključeni drugi razlozi, poput  automatizacije i digitalizacije, koje će po procjenama posebno pogoditi domaće tržište rada, a na što je nedavno upozorio i guverner HNB-a Boris Vujčić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close