Kolaps zbog nagomilanih dugova mogao bi ugroziti mnoge, ali direktor poručuje: I ‘najmračniji trenutak’ može se preživjeti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. rujan 2021. u 12:39
FOTO: REUTERS/Bobby Yip

Država bi bila prisiljena intervenirati samo u slučaju prelijevanja posljedica koje bi rezultiralo kolapsom nekoliko velikih građevinskih tvrtki i predstavljalo bi sustavne rizike za gospodarstvo.

Direktor prezadužene kineske tvrtke za razvoj nekretnina Evergrande, kojoj prijeti kolaps zbog nagomilanih dugova, poručio je zaposlenicima da je uvjeren da se i „najmračniji trenutak“ može preživjeti.

Direktor Evergrandea Xu Jiayin poslao je zaposlenicima pismo povodom obilježavanja kineskog jesenskog Mjesečevog festivala, a objavili su ga državni mediji.

Evergrande će uspjeti ubrzati nastavak izgradnje i proizvodnje u punom opsegu i postići će glavni cilj „osiguranja primopredaje zgrada“ u „odgovornom odgovoru“ kupcima nekretnina, investitorima, partnerima i financijskim institucijama, tvrdi Xu u pismu.

Evergrande je nakupio dugove u iznosu većem od 300 milijardi dolara i ulagači strahuju da neće moći servisirati svoje obaveze. Kompanija mora prikupiti dodatni novac kako bi na vrijeme podmirila obaveze prema bankama, dobavljačima i vlasnicima obveznica.

Veliki test bit će 83,5 milijuna dolara kamata po obveznici koji dospijevaju na naplatu u četvrtak. Dodatnih 47,5 milijuna dolara kamata po drugoj obveznici dospijeva na naplatu 29. rujna.

Evergrande mora platiti kamate najkasnije u roku od 30 dana od roka dospijeća kako bi osigurao nastavak redovitog programa podmirivanja obaveza po obveznicama koje dospijevaju na naplatu u ožujku 2022. odnosno 2024. godine,

Strah od kolapsa izazvao je danas snažne oscilacije cijene Evergrandeovih dionica, koja je na hongkonškoj burzi pala više od sedam posto, ali se naknadno oporavila. Od početka godine oslabila je više od 85 posto.

Američka agencija Standard &Poor’s upozorila je u ponedjeljak kako se ne može pretpostaviti da će kineska vlada spasiti skupinu.

Peking bi bio prisiljen intervenirati samo u slučaju prelijevanja posljedica koje bi rezultiralo kolapsom nekoliko velikih građevinskih tvrtki i predstavljalo bi sustavne rizike za gospodarstvo, objasnila je agencija.

Evergrandeov stečaj sam po sebi vjerojatno ne bi doveo do takvog scenarija, dodali su.

Glavni urednik državnog lista Global Times upozorio je prošlog tjedna u objavi na društvenim mrežama da Evergrande Group ne bi trebao očekivati pomoć vlade, računajući da je prevelik da bi se dopustila njezina propast.

Evergrande mora tražiti spas na tržištu, a ne u vladi, poručio je Hu Xijin na WeChatu.

Komentirajte prvi

New Report

Close