Knežević i Đukanović
 2018. ostaju bez banaka?

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2017. u 14:03
Foto: Thinkstock

Tri banke stavljene su pod strogi nadzor CBCG-a.

Pod strogim mjerama nadzora Centralne banke Crne Gore (CBCG) tri su banke na tržištu. Kako doznaju Vijesti iz više izvora, riječ je o Atlas banci i Invest banci Montenegro (IBM), obje u vlasništvu poznatog poduzetnika Duška Kneževića i Prvoj banci Ace Đukanovića, brata bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića. Da su tri banke pod strogim nadzorom CBCG-a objavio je nedavno MMF u izvješću Misije za Crnu Goru. “CBCG nadzire banke kroz vanjske i inspekcije na licu mjesta. Tri banke s kvalificiranim revizijama podliježu strogim nadzornim akcijskim planovima, s jednom bankom koja se nadgleda dnevno. Te banke nisu sistemski važne, a njihova adekvatnost kapitala premašuje tražene razine. Ako akcijski planovi ne daju rezultate, ove banke bi propale za godinu dana. Misija MMF-a je potaknula čvrstu implementaciju akcijskih planova.

Misija je takođe upozorila da fiskalno prilagođavanje može potkopati izglede banaka ako ekonomija usporava”, ustvrdio je MMF u izvještaju.

Iz MMF-a dodaju i da je crnogorsko bankarsko tržište prezasićeno i da se banke bore za tržišne udjele.

Većina ima hipoteku

Nezavisna revizija koja je kontrolirala lanjsko poslovanje IBM banke utvrdila je da banka ima koncentraciju kreditnog rizika po osnovu potraživanja od manjeg broja komitenata kod kojih su produženi rokovi otplate. “Većina komitenata kao osiguranje ima hipoteku.

Na temelju raspoložive dokumentacije i izvršenih revizorskih procedura nismo bili u mogućnosti dovoljnoj se uvjeriti u mogućnost naplate cjelokupnog iznosa potraživanja i time u adekvatnost formiranog ispravka vrijednosti i potrebne rezerve za procijenjene gubitke, kao i učinke koje ovo pitanje može imati na priložene financijske iskaze, a time i na pokazatelje propisane Zakonom o bankama i ostalim relevantnim podzakonskim aktima CBCG”, navedeno je u revizorskom izvještaju. Nezavisna revizija je za Atlas banku utvrdila također da ima koncentraciju kreditnog rizika po osnovu potraživanja od komitenata kod kojih postoje određene teškoće u izmirivanju obveza, a koji najvećim dijelom kasne više od godinu dana i koji su restrukturirani. Kneževićeva Atlas banka je krajem srpnja dokapitalizirana s pet milijuna eura, a dionice u tom iznosu uplatili su Atlas Capital Holding Limited i Atlas Invest. Dokapitalizacija je obavljena na zahtjev CBCG-a.

Centralna banka je tražila da se banka dokapitalizira s ukupno 10 milijuna eura, od kojih bi drugi dio dokapitalizacije od dodatnih pet milijuna trebao biti proveden do kraja ove godine.

Precijenjeni rezultati

Vijestima su iz Atlas banke ranije rekli da dodatnih pet milijuna eura vjerovatno neće biti potrebno.

 

5 milijuna eura

iznosila je dokapitalizacija Atlas banke krajem srpnja

Dokapitalizacija je tražena zbog procjene da je to nedostajući kapital banke izazvan činjenicom da je određeni broj kredita iz ranijeg razdoblja od sedam do osam godina u stalnom kašnjenju više od 365 dana pa se dio njih mora otpisati. Usto, odluka vlasti u Rusiji da zabrane rad banci u Moskvi je prouzročila probleme u naplati kredita koji su isplaćeni u toj zemlji.

Nezavisni revizor za Prvu banku, u većinskom vlasništvu Ace Đukanovića, naveo je da ima koncentraciju kreditnog rizika po osnovu potraživanja od komitenata kod kojih postoje određene teškoće u izmirivanju obveza, a koji najvećim dijelom imaju kašnjenje duže godinu dana i koji su restrukturirani. Riječ je o “kućnoj” banci obitelji Đukanović, koja ne štedi kada nekom od njenih članova, a svi su poduzetnici, zatreba novac.

Tako je krajem kolovoza podgorička kompanija BB Solar Blaže Đukanovića, sina bivšeg premijera, ponovno, treći put za šest mjeseci, založila svoja četiri poslovna prostor u središtu Podgorice pod hipoteku Prve banke na ime kredita od 90 tisuća eura.

Prije toga je kompanija Blaže Đukanovića te iste nekretnine ukupne površine 214 četvornih metara, založila za dva kredita od po 30 tisuća eura krajem prošle i u travnju ove godine.

Kompanija BB Solar poslovni prostor od 186 kvadrata u istoj zgradi na Kruševcu, založila je još u veljači prošle godine pod hipoteku Prve banke za kredit od 149 tisuća eura.

Nezavisni revizor navodi i da Prva banka nije osigurala rezerviranje za potencijalne gubitke u skladu s međunarodnim standardima, a na temelju presude Višeg suda u korist Eurofonda.

“U skladu s tim, neto rezultat za 2016. godinu je precijenjen, a rezerviranja po osnovu sudskih sporova potcijenjena,” navodi revizor.

Prva banka je za 2016. prikazala neto dobit od 167 tisuća eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close