Klubovi ostali bez 9 milijardi eura prihoda, pa nogometaše čeka rezanje plaća

Autor: Tomislav Pili , 23. svibanj 2021. u 22:00
Portugalska megazvijezda Cristiano Ronaldo lani je primio 31 milijun eura plaće/REUTERS

UEFA najavljuje pooštravanje pravila o financijskom fair playju koje će prvenstveno ciljati plaće igrača i naknade prilikom transfera.

Europski nogometni klubovi izgubit će gotovo 9 milijardi eura zbog posljedica COVID krize, izračunala je europska nogometna organizacija UEFA pozvavši ih da se zbog toga suoče s “novom financijskom realnošću”.

A to u prijevodu znači smanjenje plaća nogometaša koje šira javnost ionako već duže vrijeme smatra preplaćenima.

Nova realnost

Prema UEFA-inom izvješću, prvoligaški klubovi tijekom sezona 2019./20. i 2020./21. izgubili su ukupno 7,2 milijarde eura prihoda. Niže rangirani klubovi zabilježili su financijski udarac od 1,5 milijarde eura, prenosi Financial Times.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin istaknuo je kako se zbog toga europski nogomet suočava s novom financijskom realnošću nakon pandemije koronavirusa koja je izbrisala prihode od ulaznica i prava na televizijske prijenose. Stoga nogometna federacija starog kontinenta namjerava pooštriti pravila o “financijskom fair-playju” koja zahtijevaju od klubova da posluju kao financijski odgovorne kompanije.

Podsjetimo, suština pravila o financijskom fair-playju jest onemogućavanje klubova u trošenju više novca na igrače nego što to dopuštaju godišnji prihodi. Kršenje tih pravila donosi velike novčane kazne.

Čeferin je kazao kako postojeća financijska pravila moraju biti “prilagođena i ažurirana” s ciljem postizanja “financijske održivosti”. “UEFA i europski nogomet radit će kao tim kako bi opremili naš sport s novim pravilima za novu budućnost”, dodao je čelnik UEFA-e.

Dok postojeća pravila o financijskom fairplayju zahtijevaju da klubovi posluju barem na “pozitivnoj nuli”, nova regulacija vjerojatno će to ukinuti. Andrea Traverso, direktor financijske održivosti u UEFA-i pojasnio je kako će nova pravila ciljati plaće igrača te naknade prilikom transfera igrača iz jednog u drugi klub.

Izvješće ističe kako plaće i naknade “moraju biti reducirane na prihvatljive razine” kako bi se klupski troškovi doveli pod kontrolu. Valja naglasiti kako je pandemija koronavirusa prekinula višegodišnji trend rasta prihoda nogometnih klubova.

Posljedice i za najbogatije

UEFA procjenjuje da su prihodi prvoligaških klubova između 2010. i 2019. porasli za prosječnih 80 posto. Posljedice COVID krize osjeća i najbogatije ligaško natjecanje na svijetu, engleski Premiership. Engleska liga procjenjuje da su tamošnji klubovi ostali bez dvije milijarde funti prihoda u posljednje dvije pandemijske sezone.

“Obnova financijske stabilnosti i rasta zahtijeva proces financijske discipline, pažljivog upravljanja i dugoročnog planiranja”, stoji u izvješću. UEFA-inu najavu “stezanja remena” u europskom nogometu valja promatrati i u kontekstu nedavno propalog projekta Superlige koju je željelo osnovati 12 “pobunjeničkih” europskih klubova pod financijskim patronatom američke banke JP Morgan.

UEFA se oštro usprotivila tom projektu koji bi predstavljao “smrtnu opasnost” za njezino elitno i financijski najlukrativnije natjecanje, Ligu prvaka. Velikog saveznika dobila je u političarima i većini navijača kojima se nije svidjela ideja zatvorenog natjecanja u kojem bi dio klubova imao zajamčeno mjesto, neovisno o rezultatima.

Komentirajte prvi

New Report

Close