Klas otkupio 1100 tona malina

Autor: Poslovni dnevnik , 20. rujan 2015. u 21:59
Maline se uzgajaju uz stručni nadzor i bez pesticida

Ovogodišnji Klasov otkup malina u Bosni i Hercegovini veći je od prošlogodišnjeg za gotovo 100 posto.

BiH prehrambena industrija Klas iz Sarajeva otkupila je ove godine 1100 tona visokokvalitetnih malina, ostvarujući suradnju sa 800 kooperanata s područja Kantona Sarajevo, Srednjebosanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona, javlja portal Klix.ba.

Esad Babić, rukovoditelj Stručne službe razvoja proizvodnje i otkupa malina kompanije Klas, rekao je da je ovogodišnji otkup malina veći od prošlogodišnjeg za gotovo 100 posto.  "Prebacili smo vlastiti plan, a svi kooperanti su isplaćeni za svoje proizvode. Analize su pokazale da Klas i ove godine ima najbolju kakvoću malina, koje jamče zdravstvenu sigurnost potrošača, i upravo po tome nas kupci prepoznaju i traže naše maline", rekao je Babić.

Iz Klasa navode da Stručna služba svake godine posjećuje proizvođače i njihove malinjake, provodi edukacije i obavlja stručni nadzor proizvodnje i otkupa, da bi se postigli visoki prinosi i kakvoća plodova, i to bez pesticida. Sljedeće godini Klas planira otkupiti oko 2500 tona malina i drugog bobičastog voća, te uložiti u proširenje prerađivačkih i kapaciteta hladnjače u Blažuju, ali i izgradnju nove hladnjače u Tešnju. Uz ostalo, otkupljeno je i 11 tona kupine, te 17 tona jagode. 

Komentirajte prvi

New Report

Close