Kinezi ne mogu uložiti 660 milijuna eura u Aerodrom Maribor

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2018. u 14:51
Kinezi žele renovirati aerodrom i produžiti uzletno-sletnu stazu

SHS Aviation, vlasnik aerodorma, potpisao je pismo namjere s CSCES-om na summitu Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe.

Slovenski ministar infrastrukture Peter Gašperšič sastao se s predstavnicima Aerodroma Maribor koji su mu trebali predstaviti sve okolnosti pisma namjere potpisanog krajem prošlog studenoga u Mađarskoj.

Riječ je o događaju na summitu Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe u Budimpešti. Prema pisanju Dnevnika, nije poznato što je ministar rekao na sastanku, ali prema riječima državnog tajnika Jure Lebena bilo je moguće razabrati da Marko Gros i Meng Lingkun, iz izaslanstva mariborske zračne luke, nisu bili najuvjerljiviji. Predstavnici Aerodroma Maribor nisu na sstanak donijeli kopiju sporazuma kojeg je potpisala kineska kompanija SHS Aviation, vlasnik Aerodroma Maribor, s jednom od najvećih građevinskih tvrtki na svijetu, China State Construction Engineering Corporation (CSCES). Ministarstvo ima samo nepotpisanu verziju, koju je poslao gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec.

Ne ide bez javnog natječaja
"Objasnili smo im da su u sporazumu navedena ulaganja dvije privatne tvrtke u zemljište i infrastrukturu koji nisu u njihovom vlasništvu", rekao je Leben. Pismo namjere stoga je samo "mrtvo slovo na papiru", ocijenio je državni tajnik. Prema njegovim riječima, jedina mogućnost da netko obavlja bilo koji posao na javnoj infrastrukturi u zračnoj luci je ako bude raspisan javni natječaj i dodijeljena koncesija.Gašperšič i Leben također su zamjerili predstavnicima zračne luke to što nitko nije obavijestio državu koja posjeduje infrastrukturu javne zračne luke prije potpisivanja pisma namjere.

Također su uputili predstavnike Aerodroma Maribor da preispitaju sporazum i po potrebi ga dopune na način koji bi omogućio ulaganja u privatnu infrastrukturu. "Što se javne infrastrukture tiče, dogovorili smo se da ćemo se uskoro sastati s vlasnicima Aerodroma Maribor kako bi saznali koje su njihove namjere", dodao je Leben. Gradonačelni Maribora Andrej Fištravec studenog prošle godine ponosno je objavio javnosti da su vlasnici Aerodrom Maribor u Mađarskoj potpisali ugovor o ulaganju 660 milijuna eura u renoviranje aerodroma i produženje uzletno-sletne staze. Ubrzo se pokazalo da nije bilo ugovora, već samo pismo namjere. 

Neracionalna investicija
"Iznos od 660 milijuna eura nema smisla", komentirao je Alen Šćurić, kolumnist zrakoplovnog portala Tango Six. "Najavljena investicija je potpuno neracionalna, a ulagaču se nikad neće isplatiti".

Komentirajte prvi

New Report

Close