Nastavlja se prodaja u elitnom mjestu: Kinezi kupuju hotele Lovec i Kompas

Autor: Poslovni dnevnik , 24. ožujak 2019. u 09:00
Hotel Kompas ima 95 soba
i 158 kreveta / PD

Nastavlja se prodaja u elitnom slovenskom turističkom odredištu.

Nastavlja se prodaje hotela na Bledu, prema neslužbenim informacijama lista Finance, novog vlasnika dobit će uskoro i hoteli Lovec i Kompas. Tvrdi se da kupci dolaze iz Kine, a hoteli su sada u vlasništvu kompanije Best Western Premier Hotel Slon, koji ima i Hotel Slon u Ljubljani.

U ponudi kongresne dvorane

Hotel Lovec, smješten u samom središtu Bleda, gostima nudi 52 sobe i 8 apartmana. Ima i kongresnu dvoranu kapaciteta 140 osoba. Hotel Kompas, koji se nalazi preko puta Loveca, ima 95 soba sa 158 kreveta. Najveća dvorana prima do 150 osoba.

Hotelima Lovec i Kompas upravlja tvrtka Kompas Hoteli Bled, koja je u vlasništvu Hotela Slon od travnja 2017. godine.

Za prošlu godinu nema podataka, no 2017. godine tvrtka je ostvarila samo 5,5 milijuna eura prihoda i 206 tisuća eura dobiti. Hotel Slon je 2017. ostvario 7,6 milijuna eura prihoda i 1,1 milijun eura dobiti.

U posljednje dvije godine nekoliko je hotela u Bledu dobilo nove vlasnike.

Krajem lipnja 2017. tvrtka Novi Kondor prodala je vilu Prešeren, boutique hotel na elitnoj lokaciji uz Bledsko jezero. Novi vlasnik postala je Pokojninska družba A, koja je za vilu platila četiri milijuna eura.

Ista je tvrtka prodala hotel Ribno, koji je kupio Epidos za 1,46 milijuna eura, a hotel Krim je poduzetnik Loris Požar kupio preko tvrtke Best Gold Bet. Hostel u vili Viktorija kupila je Simona Lebar za 1,4 milijuna eura. Promijenio se i vlasnik hotela Jelovica, kojeg je kupio jedan od najbogatijih Slovenaca Otmar Zorn.

Zornova tvrtka Rikli prošle je godine na Bledu, na javnoj dražbi, za 1,35 milijuna eura kupila bivšu Konjušarnicu Pristava od Glavnog tajništva vlade, koju namjerava pretvoriti u boutique zdravstveni centar.

Njegova tvrtka prošle godine kupila je i poslovnu zgradu od privatnih vlasnika na bledskom autobusnom kolodvoru za 750.500 eura. Prema neslužbenim informacijama Financa, Zorn želi izgraditi garažu. Godinu ranije, Zorn je na Bledu kupio Hotel Jelovica i najavio obnovu vrijednu milijun eura.

Iako su prošle godine najviše nekretnina na Bledu kupili slovenski građani, koji su postali vlasnici kuća, stanova, bivših poljoprivrednih objekata i poljoprivrednog zemljišta, među najvećim kupcima mogu se pronaći i stranci, tri državljana Kine, jedan Bugar i jedan Nijemac.

Kineski investitor kupio je preko slovenske tvrtke kuću na Mladinskoj cesti 3 u blizini zdravstvenog centra Bled, a vrijednost ugovora je 909.000 eura, što je bila treća najveća transakcija u protekloj godini.

Stiže još kineskih kupaca?

Drugi kineski investitor kupio je kuću za 380.000 eura u blizini Selske ceste, dok je treći dao 300.000 eura za kuću na Rečiškoj cesti.

Borut Kordež, iz agencije za nekretnine Makler Bled, kaže da nije moguće govoriti o nekoj navali Kineza poput onoga što se događa na jugu Italije i u Srbiji.

Međutim, zasad ne toliko brojni kineski kupci mogu biti znak da će se pojaviti i drugi, što se upravo događa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close