Kinezi i Amerikanci dva će dana tražiti izlaz iz trgovinskog rata

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2019. u 22:00
Polako ističe 'primirje' dogovoreno u prosincu/REUTERS

Američka delegacija predvođena zamjenikom trgovinskog predstavnika danas će u Pekingu započeti pregovore.

Kina i SAD održat će u ponedjeljak i utorak u Pekingu pregovore u nastojanju da završe trgovinski rat koji izaziva sve veće probleme dvama ekonomijama i svjetskim financijskim tržištima.

Radna skupina pod vodstvom zamjenika američkog trgovinskog predstavnika Jeffreya Gerrisha doći će u Kinu kako bi vodila "pozitivne i konstruktivne razgovore" s kineskim kolegama, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva trgovine na njegovoj internetskoj stranici.

Ministarstvo je priopćilo kako su dvije strane potvrdile datume u telefonskom razgovoru, ali nije navelo druge pojedinosti.

Na summitu u Argentini krajem prošle godine američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping složili su se o "prekidu vatre", odlučivši odustati od uvođenja dodatnih carina na 90 dana počevši od 1. prosinca, kako bi u tom razdoblju pokušali postići dogovor.

Sada se Kina i SAD suočavaju s ožujskim rokom za dovršetak pregovora o završetku štetnog trgovinskog rata, inače bi Washington mogao nastaviti s povećanjem američkih carina na kinesku robu, a Peking s mjerama odmazde.

Zadnji ekonomski pokazatelji sugeriraju značajno usporavanje rasta u tim gospodarstvima krajem prošle godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close