Kineskom COSCO-u tek manji udjel u luci Hamburg

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2022. u 21:59
Foto: Reuters

Pregovori još nisu završili, napominju izvori, tjedan dana uoči posjeta kancelara Olafa Scholza Kine.

Njemačka vlada mogla bi odobriti prodaju manjeg udjela u terminalu u hamburškoj luci kineskoj brodarskoj kompaniji COSCO no što je prvotno planirano, rekli su vladini izvori u utorak. COSCO je prošle godine dostavio ponudu za 35 posto udjela u jednom od tri terminala logističke tvrtke HHLA u najvećoj njemačkoj luci u Hamburgu, ali mišljenja su u njemačkoj vladajućoj koaliciji podijeljena treba li odobriti transakciju.

Krajem prošlog tjedna poslovni list Handelsblatt izvijestio je da je Europska komisija u proljeće upozorila njemačku vladu na moguće štetne posljedice kineskog ulaganja u luku Hamburg, istaknuvši mogući pristup Kine osjetljivim informacijama o poslovanju. Trenutno se raspravlja o kompromisu prema kojem bi Berlin odobrio prodaju 24,9 posto udjela, iako izvori napominju da su ministarstva gospodarstva i vanjskih poslova sugerirala crveno svjetlo i na kompromisni prijedlog.

Ministar gospodarstva Robert Habeck upozorio je da nije mudro biti ovisan o bilo kojoj zemlji s obzirom na aktualni energetski rat Njemačke i Rusije. Marie-Agnes Strack-Zimmermann iz FDP-a, liberalne stranke koja je također članica vladajuće koalicije, nazvala je novi prijedlog pogreškom. “Kompromis” s nižim kineskim udjelom još je jedna ozbiljna pogreška u jako neizvjesnim vremenima”, rekla je Strack-Zimmermann.

Pregovori još nisu završili, napominju izvori, tjedan dana uoči posjeta kancelara Olafa Scholza Kine. Kineski informativni portal China Table izvijestio je početkom tjedna, pozivajući se na izvore bliske pregovorima, da bi COSCO mogao pristati na manji udio, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close