Kinesko carstvo sporta vrijedit će 850 mlrd. dolara

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 06. lipanj 2016. u 22:00
Predsjednik Suninga Zhang Jindong/REUTERS

Trgovac kućanskim aparatima planira vratiti milanski klub u vrh nogometa, ali i izgraditi kinesku sportsku industriju.

Kineski trgovac kućanskim aparatima Suning preuzeo je većinski udio u milanskom nogometnom klubu Interu, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak na službenim stranicama kluba i tako označio stvaranje golemog globalnog poslovnog carstva temeljenog na sportu. Za 70 posto vlasničkog udjela u milanskom klubu opterećenom dugovima Suning je ponudio 270 milijuna eura, pa se ukupna vrijednost kluba procjenjuje između 600 i 700 milijuna eura, prenosi Reuters.

Moratti odlazi
U ponedjeljak popodne održana je zajednička konferencija za medije na kojoj su predsjednik Intera Eric Thohir i predsjednik Suning holdinga Zhang Jindong otkrili detalje preuzimanja. Preuzimanjem se dugogodišnji većinski vlasnik kluba, industrijalac Massimo Moratti koji je stajao iza gumarskog diva Pirelli, odrekao ostatka svog udjela od 29,5 posto u klubu čime prestaje biti njegovim dioničarem. Podsjetimo, Moratti je u studenom 2013. godine prodao 70 posto Intera indonezijskom biznismenu Ericku Thohiru. On je pozdravio kinesko preuzimanje kao korak naprijed, a ostaje vlasnikom trećine udjela.

 

270milijuna

eura platit će kineska kompanija za 70 posto udjela u Interu

Suning ovom akvizicijom postaje prvi većinski kineski vlasnik nekog nogometnog kluba iz talijanske Serie A, što je u skladu s njihovim najavama o izgradnji globalnog sportskog ekosustava koji podrazumijeva vlasništvo nad klubom, pravima prijenosa, igračima te proizvodnji sadržaja i reklama. Osim što kineska kompanija planira Inter vratiti u vrh europskog nogometa, planiraju postati i liderom sportskih medija na globalnoj razini te do 2025. godine kreirati kinesku sportsku industriju vrijednu 850 milijardi dolara. U nogomet je Suning, inače trgovac elektroničkim kućanskim uređajima, ušao prije godinu dana da bi danas u rukama imali uzde jednog od nekoć najboljih europskih klubova koji je svoju posljednju, treću europsku krunu osvojio 2010. godine.

Obožavatelji nogometa
U vlasničkom portfelju Suning za sada već ima kineski nogometni klub Jiangsu Suning za koji od nedavno igra bivši Chelseajev veznjak Ramires, a sa španjolskim prvakom FC Barcelonom 2014. su potpisali trogodišnji sponzorski ugovor. Posjeduju i udio u kineskoj online platformi sportskog sadržaja, PPTV. No, Suning nije jedini zainteresiran za europske nogometne klubove jer u ožujku milijarder Wang Jianlin je s FIFA-om za nepoznat iznos dogovorio sponzoriranje četiri nogometna svjetska prvenstva. Prošle je godine kineski milijarder Wang Jialin kupio 20 posto udjela u nogometnom klubu Atletico Madrid za 45 milijardi dolara, a konzorcij investitora prošlog je prosinca 13 posto udjela u Manchester Cityu platio 400 milijuna dolara.

Od svibnja ove godine engleska je Aston Villa za 60 milijuna funti prešla u ruke kineskog biznismena Xia Jiantonga. Kineski poduzetnici sve češće ulažu u nogometne klubove, dijelom jer su sami obožavatelji tog sporta, pa ga žele dovesti u svoje dvorište, a dijelom i jer je riječ o jednom od financijski najpropulzivnijh sektora.  Posljednjih nekoliko mjeseci ponovno su aktivna i nagađanja da bi Interov gradski rival, AC Milan, uskoro mogao prijeći u ruke Kineza. Iako javnost do sada nije navikla čitati o velikim transferima igrača na Istoku, ugled europskih klubova koji privlači kapital u kineskim rukama mogao bi dovesti do toga da 50 milijuna eura koliko je Jiangsu Suning izdvojio za prijelaz Alexa Teixeirua ne bude više tako neobična informacija.

Kineska ulaganja u Italiji

Spas za posrnule
U posljednje je vrijeme kineski kapital prilično dobro prihvaćen na europskom tlu, posebice talijanskom. Tvrtke s posrnulim poslovanjem pokazale su se poslasticama za kineske investitore, poput Intera koji je godinu završio s minusom većim od 70 milijuna eura. Između ostalog, kineska je kompanija ChemChina kupila talijanski Pirelli, petog svjetskog proizvođača guma. Kinezi su postali vlasnicima i tvrtki za distribuciju električne energije, Terna i Snam, zatim vlasnicima proizvođača turbina Ansaldo i proizvođača luksuznih jahti Ferretti.

Komentirajte prvi

New Report

Close