Kineski uzgajivači pilića kockaju se
 sa snažnim povećanjem proizvodnje

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2020. u 22:00
Foto: Reuters

Piletina je u Kini znatno jeftinija od svinjetine.

Kineski proizvođači piletine provode plan snažnog povećanja proizvodnje unatoč padu potražnje zbog koronavirusa, s ciljem da se manje oslanjaju na uvoz zbog bojazni od zdravstvene ispravnosti uvoznog mesa. Drugi proizvođač peradi u svijetu ove će godine proizvesti rekordnih 14,85 milijuna tona pilećeg mesa, prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede.

Prošle godine povećao je proizvodnju 18 posto, na 13,75 milijuna tona, pokazuju američki podaci.

Ujedno bi to moglo značiti i manji uvoz smrznute piletine, i to u razdoblju narušenog povjerenja potrošača u hranu iz uvoza. Prošlog su tjedna pileća krilca iz Brazila testirana na koronavirus i nalaz je bio pozitivan. „Trenutno je cijena (piletine) jako niska. Mislim da razlog nije samo slaba potražnja, već i dostatna ponuda“, procjenjuje analitičar u Rabobanku Pan Chenjun.

Vodeće kompanije u sektoru, poput Liaoning Wellhope Agri-Techa, već su izradile planove o povećanju proizvodnje. No, trenutak možda baš i nije sretno odabran jer je pandemija teško pogodila potražnju za piletinom.

Nadalje, piletina je u Kini znatno jeftinija od svinjetine i često je na meniju školskih kantina, a one su bile zatvorene dobar dio ove godine. Wellhope je u poslovnom izvješću istaknuo da je u prvoj polovini godine broj zaklane peradi u Kini porastao samo četiri posto, što je osam postotnih bodova manje no što je prognozirano prije pandemije.

Komentirajte prvi

New Report

Close