Kineski šef države u Davosu će braniti slobodnu trgovinu

Autor: Tomislav Pili , 16. siječanj 2017. u 22:00
Skup u švicarskom gradiću u Alpama trajat će od 17. do 20. siječnja/REUTERS

U Davos prvi puta dolazi neki kineski čelnik, a nazočnost Xi Jinpinga tumači se sve većom ulogom Kine u globalnim odnosima.

Na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu ove će godine dominirati teme utjecaja novog političkog okružja na gospodarstvo, a prvi puta skupu će nazočiti i kineski predsjednik. Za razliku od lanjskog skupa u švicarskom gradiću, globalna gospodarska slika sada izgleda daleko bolje. Cijene nafte opet rastu, gospodarstvo je u boljem stanju, burze su na rekordnim razinama, a usporavanje Kine – glavni uzrok zabrinutosti na lanjskom Davosu – više ne izgleda tako strašno.  

Dubok osjećaj neizvjesnosti
No, glavni izvor zabrinutosti na ovogodišnjem skupu u Davosu koji počinje danas i trajat će do petka bit će promijenjena politička slika. Nju obilježava uspon populističkih stranaka u Europi, izlazak Velike Britanije iz Europske unije te neizvjesnost koju donosi predsjednički mandat Donalda Trumpa. "Neovisno o tome kako promatrate Trumpa i njegovu poziciju, njegov izbor doveo je do dubokog, dubokog osjećaja neizvjesnosti i to će biti velika sjena na ovogodišnjem Davosu", ističe za Reuters Jean-Marie Guehenno, izvršni direktor Međunarodne krizne skupine, think-tanka za razrješenje sukoba.

 

3 tisuće

sudionika okupit će ovogodišnji WEF u Davosu

"Stanje globalne politike je najlošije u jako dugo vremena", smatra Ian Goldin, profesor s Oxforda. O politici kao dominantnoj temi svjedoče i nazivi nekoliko panela. Tako će sudionici raspravljati na panelu "Istisnuti i bijesni: Kako popraviti bliskoistočnu krizu", a najavljen je i panel "Politika straha ili pobuna zaboravljenih". Tu je i rasprava pod nazivom "Post-EU era". Popis uzvanika također mnogo govori o tonu ovogodišnje rasprave. Svojevrsna zvijezda bit će kineski predsjednik Xi Jinping što je prvi put da kineski čelnik sudjeluje na WEF-u. Njegov dolazak analitičari tumače znakom sve veće uloge Kine u međunarodnim odnosima dok se Europa muči sa svojim problemima, a Trump najavljuje protekcionističku trgovinsku politiku Amerike. Kako doznaje Financial Times, pregovori o dolasku Xi Jinpinga započeli su još u svibnju, odnosno mjesec dana prije šokantnog Brexita.

No, britanska referendumska odluka te Trumpova pobjeda pretvorit će dolazak kineskog predsjednika u neočekivanu priliku za drugu svjetsku ekonomiju. Kako se očekuje, u današnjem će govoru Xi Jinping naglasiti i unaprijediti svoju ulogu jednog od nekolicine svjetskih državnika koji namjeravaju očuvati postignuća do kojih je svijet došao posljednjih godina – od klimatskog sporazuma do slobodne trgovine. Xijevo obraćanje također će se pozorno pratiti zbog mogućih signala Americi uslijed Trumpove prijetnje da će odustati od pristupa "jednoj Kini" ako ta država ne prilagodi svoju trgovinsku i valutnu politiku. 

Impresivan događaj
Xu Jin s Kineske akademije za društvene znanosti smatra da se radi o impresivnom događaju za Xi Jinpinga. "Njegova nazočnost pokazuje da je voljan sudjelovati u globalnom upravljanju. To je i prilika za Kinu koja je najviše profitirala od globalizacije", ocjenjuje Xu. "Kinezi shvaćaju da Amerika odustaje od vodeće uloge u globalnoj trgovini i financijskom sustavu. Peking želi da se njegov glas snažnije čuje, ali ne želi da sustav padne u protekcionizam ili kaos. U trgovini, sveukupno pogoršanje neće služiti njihovim interesima", ocjenjuje Robert Hormats, nekadašnji dužnosnik ministarstva vanjskih poslova SAD-a i sadašnji potpredsjednik Kissinger Associates.

Komentirajte prvi

New Report

Close