Kineski premijer rekao da će Kina uvijek biti čvrsta pobornica multilateralizma

Autor: Poslovni.hr , 18. siječanj 2024. u 13:06
Li Qiang

Kao što je istaknuo kineski predsjednik Xi Jinping, svijet je ušao u novo razdoblje turbulencija i preobrazbe.

“Kina ne odstupa od sporazuma, ne povlači se iz organizacija, niti traži od drugih zemalja da biraju strane i uvijek je bila nepokolebljiva pobornica multilateralizma”, rekao je kineski premijer Li Qiang u utorak u Davosu na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum).

Tema ovogodišnjeg sastanka, Ponovna izgradnja povjerenja, održava zabrinutost ljudi, rekao je Li u svojem govoru na događanju čiji je domaćin bio Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsjednik WEF-a.

“Povjerenje proizlazi iz zajedničke težnje za boljom budućnošću čovječanstva i volje da zajedno radimo na tome”, rekao je Li.

Kao što je istaknuo kineski predsjednik Xi Jinping, svijet je ušao u novo razdoblje turbulencija i preobrazbe, ali “sveukupni smjer ljudskog razvoja i napretka, niti ukupan trend kretanja prema zajedničkoj budućnosti međunarodne zajednice neće se promijeniti, kao ni ukupna dinamika svjetske povijesti koja se, unatoč zaokretima, kreće prema naprijed”, rekao je Li.

Sve strane trebale bi odbaciti predrasude, premostiti podjele, biti iskrene jedna prema drugoj, krenuti u istom smjeru i raditi zajedno na rješavanju deficita povjerenja, rekao je kineski premijer.

Komentirajte prvi

New Report

Close