Milijarderi naglo postali veliki dobrotvori nakon poruke predsjednika

Autor: Tomislav Pili , 27. kolovoz 2021. u 08:00
Foto: Pixabay

Analitičari vjeruju da je doniranje potaknuto novom politikom preraspodjele nacionalnog bogatstva.

Poruka kineskog predsjednika Xi Jinpinga o potrebi preraspodjele bogatstva kako bi i niže klase osjetile dobrobiti ekonomskog rasta naglo je potaknula karitativne osjećaje kod tamošnjih milijardera.

Kako prenosi Bloomberg, iznos donacija koje su u dosadašnjem dijelu godine uplatili bogataši i velike kompanije već sada za petinu premašuje ukupni lanjski iznos.

Skok svijesti o potrebitima

Službeni podaci pokazuju da su privatne donacije do sada dosegle 5 milijardi dolara. Za usporedbu, lani su donacije privatnih osoba i kompanija iznosile 4,12 milijardi dolara, a u do sada najizdašnjoj godini u posljednjih pet, 2018., donirano je 4,3 milijarde dolara.

Ovakav skok svijesti o potrebitima rezultat je promjene kineske politike prema raspodjeli nacionalnog bogatstva koji je predsjednik Xi definirao kao povećanje “zajedničkog prosperiteta”.

Xi je tu kovanicu ove godine spomenuo najmanje 65 puta u govorima i javnim istupanjima. Primjerice, cijele je prošle godine “zajednički prosperitet” spomenuo “samo” 30 puta.

Zapadnim analitičarima još nije potpuno jasno koje će sve političke implikacije uključivati ova kampanja. No, Kina je identificirala “treću raspodjelu bogatstva” – u vidu donacija pojedinaca i korporativne filantropije – zajedno s vladinim i tržišnim intervencijama.

Sa sastanka 17. kolovoza koji je okupio visoke dužnosnike kineske Komunističke partije poručeno je kako vlada treba “razumno prilagoditi iznadprosječne dohotke te potaknuti ljude i kompanije s visokim prihodima na veće davanje društvu”.

Ova ideja “socijalne ruke”, prema napisima državnih medija, oslanjat će se na moralnu obvezu i društvena očekivanja kako bi inspirirala najbogatije Kineze na darovanje dijela osobne imovine.

Međutim, ova politika ne znači da će Peking “ubiti bogate” kako bi pomogli siromašnima, pojasnio je jučer tijekom briefinga s medijima Han Wenxiu, član središnjeg financijskog i ekonomskog povjerenstva.

Oni koji su se obogatili trebaju pomoći onima ispod sebe na društvenoj ljestvici, ali će vlada i dalje poticati rad i zalaganje svakog pojedinca. “Ne možemo čekati na pomoć, oslanjati se na druge ili moliti za pomoć”, izjavio je Han, a prenosi Reuters.

Nije obvezno. Ali…

Han je rekao i kako “donacije nisu obvezne”, ali će ih vlada potaknuti i kroz poreznu politiku. Inozemni investitori vjeruju kako Peking pokušava smanjiti troškove života građana nauštrb velikih kompanija.

Iako se društveno odgovorno poslovanje i filantropija na Zapadu prakticiraju već godinama, analitičari smatraju kako su se kineski milijarderi tako brzo odazvali vladinu pozivu imajući u vidu u kakve probleme mogu upasti ako krenu “protiv struje”. Najbolji je primjer vlasnik Alibabe Jack Ma, koji se krajem prošle godine, nakon kritike poslovnog modela državnih banaka, naglo povukao iz javnosti.

Valja naglasiti kako je ovogodišnji iznos od pet milijardi dolara vjerojatno u stvarnosti još i veći. Kineski državni mediji izvijestili su kako su najpoznatije kompanije i bogate javne osobe uplatile više od 600 milijuna dolara za sanaciju posljedica nedavnih poplava u provinciji Henan.

K tome, internetski div Tencent najavio je da će za svoje buduće projekte društveno odgovornog poslovanja izdvojiti 15 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close