Kineski hakeri otkrili brige EU

Autor: Saša Paparella , 19. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Neke od više od 1100 diplomatskih bilješki uključuju zapise o razgovorima s čelnicima Saudijske Arabije i Izraela.

Hakeri su godinama imali pristup komunikaciji diplomata Europske unije, 'skidajući' bilješke koje su otkrile zabrinutost zbog administracije Donalda Trumpa, borbe s Kinom i Rusijom te rizik da Iran oživi svoj nuklearni program, prenio je utjecajni New York Times.

Sigurnosna kompanija Area 1 dostavila je listu preko 1100 diplomatskih bilješki nakon što je otkriven propust. Istražitelji Areae 1 vjeruju da hakeri rade za narodno-oslobodilačku vojsku Kine.

Bilješke uključuju zapise o razgovorima s čelnicima Saudijske Arabije, Izraela i nekih drugih zemalja tog dijela svjeta koji su, prema izvješću, proslijeđeni širom Europske unije. Jedna bilješka, piše list, pokazuje da su diplomati EU-a opisali sastanak Trumpa i Putina u Finskoj – "uspješnim, barem za Putina".

Druga je bilješka, nastala nakon sastanka 16. srpnja, prenijela detaljan opis razgovora i analizu razgovora europskih dužnosnika i njihovog kolege, kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

U toj je analizi Trumpovo "nasilno ponašanje" prema Kini opisano kao "boksački meč slobodnog stila bez pravila".

Treća je pak bilješka, s datumom od 3. ožujka, otkrila da je Caroline Vicini, zamjenica čelnika europske misije u Washingtonu, predložila trgovinskim diplomatima EU-a da Sjedinjene Države opišu kao "našeg najvažnijeg partnera". Pritom ju nije smetalo  što se EU sporila s Trumpom "u područjima gdje se ne slažemo sa SAD-om (npr. klimatske promjene, trgovina, iranski nuklearni program)". 

Komentirajte prvi

New Report

Close