Kineski COSCO postao većinski vlasnik luke u Pireju

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. siječanj 2016. u 22:00
Pirejskom lukom godišnje prođe više od 2,5 milijuna kontejnera/ REUTERS

Uz kupnju udjela za 368 milijuna eura, Kinezi su se obvezali uložiti još 350 milijuna eura u modernizaciju lučkih postrojenja čime će Pirej postati ulazna luka za uvoz kineske robe na europski kontinent.

Kineska brodarska kompanija China Ocean Shipping Company (COSCO) osvojiola je natječaj za kupnju najveće grčke luke Pirej, odlučio je grčki paralament čime se otvaraju nova vrata za ulazak kineske robe u Europu.

 

70posto

premije na tržišnu cijenu dionice luke Pirej pristao je platiti COSCO

COSCO od 2009. godine drži koncesiju na dva terminala u Pireju, a sada su za otkup 67 posto državnog udjela nude 368,5 milijuna eura. Prvotna je ponuda iznosila 293,1 milijun eura, a COSCO je uz revidiranu ponudu najavio i ulaganje u infrastrukturu Pireja teško 500 milijuna eura. Pri potpisivanju ugovora COSCO će dobiti 51 posto udjela u Pireju, dok će preostalih 15,7 posto dobiti u siječnju nakon što završi obećani program ulaganja.

Kinezi će platiti 22 eura po dionici luke Pirej što je 70 posto više od tržišne cijene, a dio ugovora sadrži i obvezu da će kompanija u sljedećih deset godina uložiti najmanje 350 milijuna eura u nadogradnju luke. Projekt modernizacije uključuje izgradnju terminala za kruzere te postrojenja za remont brodova. Pirej, luka kojom godišnje prolazi više od 2,5 milijuna kontejnera, ovime bi postao i središnjom točkom povezivanja Kine i Europe.

Kineskom bi se kapitalu i proizvodima ovako preko Grčke olakšao i ubrzao ulazak na europsko tržište. Grčka kao najzaduženija članica Europske unije nema previše izbora osim privatizacije koja je dio dogovora s međunarodnim kreditorima, Europskom komisijom, MMF-om te Europskom središnjom bankom (ECB), iako su se i sindikati i vladajuća Siriza tome svojevremeno nastojali oduprijeti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close