Kineska vlada izbacuje do 30 milijuna stranih računala

Autor: Tomislav Pili , 09. prosinac 2019. u 22:00
Korištenje domaće tehnologije predviđeno je i zakonom o računalnoj sigurnosti iz 2017./SHUTTERSTOCK

Američke tehnološke kompanije s kineskog tržišta crpe 150 milijardi dolara prihoda, ali većinom od privatnih kupaca.

Kina se odlučila za najkonkretniji uzvrat na američko ograničavanje Huaweijevog pristupa tehnologiji kompanija iz SAD-a.

Naime, svim javnim institucijama vlada je naložila da u sljedeće tri godine zamijene sva računala i softver stranih proizvođača s domaćom opremom.  Kako piše Financial Times, analitičari kineskih brokerskih kuća procjenjuju da će vladine institucije morati zamijeniti između 20 i 30 milijuna računala, a dobar dio bit će zamijenjen već iduće godine.

Naime, uredba predviđa dinamiku zamjene od 30 posto računala u 2020. godini, zatim 50 posto godinu kasnije, a 2022. iz vladinih ureda uklonit će se i preostala petina strane informatičke opreme. Stoga je uredba već dobila neslužbeni naziv "3-5-2".

Prema mišljenju zapadnih analitičara, "3-5-2 uredba" dio je vladina programa da vladine agencije i operateri kritične infrastrukture koriste "sigurnu i kontrolabilnu tehnologiju", kako je predviđeno u zakonu o računalnoj sigurnosti usvojenom 2017. godine.

Međutim, za razliku od prijašnjih pokušaja dosezanja samodostatnosti u tehnologiji, nedavne američke sankcije tom su projektu dodijelile status hitnosti, tumači Paul Triolo, analitičar konzultantske kuće Eurasia Group.

"Cilj je jasan: dobivanje prostora praktički lišenog  vrsti prijetnji s kojima se suočavaju ZTE, Huawei, Megvii i Sugon", ističe Triolo imenujući kompanije kojima je u posljednje dvije godine blokiran pristup američkoj tehnologiji.

Naravno, objavom vijesti postavilo se pitanje koliku će štetu pretrpiti američki proizvođači, poput HP-a, Della i Microsofta. Analitičari Jefferiesa procjenjuju da američke tehnološke kompanije godišnje crpe 150 milijardi dolara prihoda s kineskog tržišta. No, većina te prodaje dolazi od privatnih kupaca.

Agencije kineske vlade posljednjih godina prednost daju Lenovo računalima, posebno nakon što je taj kineski proizvođač preuzeo IBM-ovo poslovanje s osobnim računalima.

No, analitičari ističu kako će Kinezima biti teško zamijeniti američke operativne sustave s domaćima s obzirom da glavnina svjetskih proizvođača softvera svoje proizvode dizajnira kako bi funkcionirali u sklopu Microsoftova sustava Windows ili Appleova sustava macOS. 

Komentirajte prvi

New Report

Close