Kineska središnja banka ponovno snizila kamatne stope, tržišta očekivala više

Autor: Ana Blašković , 21. kolovoz 2023. u 22:00
Od kineske središnje banke očekuje se da potakne potražnju kako bi se ubrzao rast gospodastva/REUTERS

Nakon niza razočaravajućih objava, Peking pod pritiskom da potakne potražnju.

Kineska središnja banka snizila je jednogodišnju kamatnu stopu za kredite komercijalnim bankama, ali je istodobno petogodišnju stopu ostavila nepromijenjenom.

Potez je iznenadio jer se očekivao snažniji odgovor budući da se Kina bori s usporavanjem rasta, krizom u nekretninskom sektoru i slabljenjem valute. Jednogodišnja primarna kamatna stopa (LPR), temelj za bankovne kredite, snižena je za 10 baznih bodova na 3,45 posto, objavila je u ponedjeljak Narodna banka Kine.

Ekvivalentna petogodišnja stopa, koja se pomno prati zbog povezanosti s hipotekarnim kreditiranjem, ostala je 4,2 posto.

4,7

posto rasta očekuje Citigroup u 2023., manje od službenih 5 posto

Iznenađujući ishod
U anketi Bloomberga ekonomisti su jednoglasno predvidjeli snižavanje obje stope za 15 bodova. Ishod je “prilično iznenađujući i iskreno pomalo zbunjujući”, rekao je glavni ekonomist za Kinu u Goldman Sachsu Hui Shan, piše FT.

Nakon objave kineska valuta renminbi pala je 0,4 posto, na najnižu vrijednost od 7,3099 renminbija za dolar. Indeks Hang Seng China Enterprises pao je čak 1,9 posto unatoč nizu reformi s ciljem osnaživanja povjerenja ulagača. Indeks CSI 300 dionica koje kotiraju u Šangaju i Shenzhenu pao je čak jedan posto.

Peking je pod pritiskom da smanji kamatne stope i potakne potražnju nakon niza razočaravajućih objava o performansu gospodarstva. Unatoč ukidanju pandemijskih ograničenja, rast je podbacio dijelom i zbog usporavanja sektora nekretnina, padom izvoza i velikom nezaposlenošću mladih. Nakon što je nezaposlenost mladih probila rekordne razine, Vlada objavila je da će prestati s objavama.

Oprezno doziranje

Peking opreznim rezanjem stopa želi zaštititi banke da bi one mogle apsorbirati gospodarske šokove i nastaviti kontrolirano razduživanje.

Kineska ekonomija rasla je tek 0,8 posto u drugom kvartalu 2023., u usporedbi s prethodnim. Najnovije snižavanje stopa, samo nekoliko dana nakon što je Peking neočekivano smanjio stope na jednogodišnje srednjoročne zajmove za 15 bodova na 2,5 posto, promatra se kao putanja vladinog odgovora na gospodarsko usporavanje.

Objava je potaknula i prve korekcije očekivanja rasta. Ekonomisti Citigroupa smanjili su godišnju prognozu rasta Kine na 4,7 posto, ispod službenog cilja Pekinga od “oko 5 posto” navodeći “razočaranje politikom”. Stručnjaci smatraj da središnja banka vjerojatno neće posezati za odlučnijim rezovima cijene novca koje smatraju potrebnima za oživljavanje kreditne potražnje.

Zdrave banke nužnost
Primarnu kamatnu stopu djelomično određuju najveće kineske banke. One bi ovog mjeseca trebale objaviti rezultate poslovanja u drugom tromjesečju. Za razliku od europskih, rezultati kineskih banaka su pod pritiskom pada stopa.

“Čini se da kreatori politike stavljaju veliku težinu na sposobnost bankarskog sustava da radi glatko. Možda žele zaštititi neto kamatne marže banaka, što bi smanjenje primarne stope moglo pritisnuti. Na kraju dana, potreban vam je zdrav bankarski sustav koji će vam pomoći u apsorpciji gospodarskih šokova i nastaviti razduživanje nekretninskog sektora”, zaključio je Shan.

Komentirajte prvi

New Report

Close