Kineska ekonomija iznenađujuće usporila, japanska se stabilizirala

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2021. u 22:00
Ekonomisti smatraju da će se trend vjerojatno pogoršati/REUTERS

Podaci o srpanjskoj maloprodaji, industrijskoj proizvodnji i ulaganjima u velikim gradovima u Kini svi odreda bili su ispod očekivanja.

Na azijskim burzama u ponedjeljak su cijene dionica pale jer niz pokazatelja ukazuje na iznenađujuće usporavanje aktivnosti u Kini, motoru globalnog rasta, dok svijet nastoji cijepljenjem suzbiti širenje delta varijante korornavirusa.

Podaci o srpanjskoj maloprodaji, industrijskoj proizvodnju i ulaganjima u velikim gradovima u Kini svi odreda bili su ispod očekivanja, a taj trend vjerojatno će se pogoršati s obzirom na nedavna ograničenja aktivnosti zbog izbijanja zaraze COVID-19.

Naime, industrijska proizvodnja u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu u srpnju je porasla 6,4 posto, dok su očekivanja analitičara bila 7,8 posto, promet u maloprodaji porastao je za 8,5 posto, znatno niže od projiciranih 11,5 posto i od u srpnju zabilježenih 12,1 posto, dok su ulaganja u fiksnu imovinu ojačala u prvih sedam mjeseci 10,3 posto, prema prognoziranih 11,3 posto.

“Azija ima nisku razinu procijepljenosti i nisku toleranciju širenja koronavirusa, što sugerira da je taj dio svijeta ekonomski najviše pod pritiskom delta varijante”, kaže ekonomist JP Morgana Bruce Kasman.

Dodaje da je Kina usred ukidanja potpora, što bi moglo ograničiti rast potražnje i pritiskati izvedbu kineskog gospodarstva u ostatku godine, zbog čega snizuju regionalne procjene rasta za drugu polovinu godine. Istodobno, japanski Nikkei indeks potonuo je 1,8 posto, unatoč solidnijim podacima iz tamošnjeg gospodarstva.

Japanski BDP stabilizirao se u drugom tromjesečju zahvaljujući domaćoj potrošnji, ali vlada je upozorila da bi navala građana na trgovine mogla skupo stajati gospodarstvo zbog mogućeg ubrzanog širenja koronavirusa.

U razdoblju od travnja do lipnja japanski BDP porastao je prema sezonski prilagođenim podacima 0,3 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada je pao za revidiranih 0,9 posto.

Anualizirana stopa rasta – koja pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo da je unatrag četiri tromjesečja raslo istim tempom kao i u posljednja tri mjeseca – iznosila je 1,3 posto. Revidirani podatak za prvo tromjesečje pokazuje pad aktivnosti za 3,7 posto.

Potporu BDP-u pružila je osobna potrošnja, koja je porasla 0,8 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, pokazujući da građani sve manje mare za pozive vlade da ostanu kod kuće. U prvom ovogodišnjem tromjesečju bila je pala 1,0 posto.

“Podijeljen sam kada je u pitanju BDP budući da rezultat pokazuju da je apetit kućanstava za potrošnjom vrlo snažan unatoč ograničenjima u kriznoj situaciji”, rekao je novinarima ministar gospodarstva Yasutoshi Nishiura nakon objave izvješća.

“Prioritet nam je spriječiti širenje virusa. Potraje li ova situacija, bit će to jako loše za gospodarstvo”, dodao je Nishiura. Kapitalna potrošnja također je porasla, i to 1,7 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada je bila pala 1,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close