Kina vraća Hong Kong na ‘pravi put’

Autor: Saša Paparella , 06. siječanj 2020. u 22:00
Luo Huining/REUTERS

Peking je kao svog novog predstavnika odredio bivšeg guvernera pokrajine Qinghai.

Novi kineski predstavnik za Hong Kong, Luo Huining, rekao je prigodom preuzimanja dužnosti da se nada kako će se grad pogođen prosvjedima "vratiti na pravi put".

Luo Huining, bivši guverner pokrajine Qinghai,  zamijenio je Wanga Zhimina na čelu kineskoga ureda za veze u Hong Kongu.

To je najznakovitija promjena osoblja s kineske strane otkad su izbili prodemokratski prosvjedi u gradu prije sedam mjeseci. Novi predstavnik dao je kratku izjavu novinarima na mandarinskome, a ne na lokalnom kantonskom jeziku.

Dao je malo znakova prema kojima bi se moglo zaključiti hoće li se promijeniti pristup Pekinga prema gradu kojim vlada ogorčenost protiv vladavine kontinentalne Kine.

"U proteklih šest mjeseci, situacija Hong Konga pogodila je srca sviju. Svi se najiskrenije nadaju da se Hong Kong može vratiti na pravi put", rekao je Luo Huining. Milijuni su izašli na ulice od lipnja 2019. u valu prosvjeda u znak otpora protiv sada odbačena prijedloga zakona kojim bi se dopustilo izručenje kopnenoj Kini.

Ubrzo su prerasli u zahtjeve za većim demokratskim slobodama u najvećem iskušenju za Peking otkad se bivša britanska kolonija vratila pod kinesku vlast 1997. Dosad je uhićeno 6500 ljudi. Ured za veze, čiji je direktor najviše rangirani kineski dužnosnik u Hong Kongu, bio je metom bijesa prosvjednika u srpnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close