Vade jaču artiljeriju za spas uzdrmanog nekretninskog tržišta

Autor: Ana Blašković , 04. rujan 2023. u 11:47
Ishod testa povjerenja u Country Garden dirigirat će povjerenje ulagača u nekretnine u kratkom roku/Reuters

Peking smanjuje devizne rezerve banaka i snižava kamatne stope na hipotekarne kredite.

Suočena s poražavajućim podacima s terena i problemima u nekretninskog sektoru, Kina je u petak pojačala mjere za poticanje posrnulog gospodarstva kroz smanjenje kamatnih stopa na kredite vodećih banaka. Peking razmatra i druge instrumente, uključujući ublažavanje ograničenja kupnje stanova, piše Reuters.

Među mjerama potpore, smanjen je iznos koji banke moraju držati u deviznim rezervama. Intervencija je popravila sentiment do mjere da analitičari tvrde da bi potez Pekinga trebao spriječiti daljnji pad u sektoru nekretnina.

200

baznih bodova snizila je središnja banka stopu deviznih pričuva

Globalno usporavanje
Ni Kinu ni zaobišlo usporavanje na globalnim tržištima, a u fokusu je spirala dužničke krize posrnulog nekretninskog developera Country Garden, giganta u sektoru koji kineskom BDP-u doprinosi s otprilike četvrtinom. S rastom pritisaka vlasti su pokrenule niz mjera za poticanje gospodarstva i revitalizaciju nekretninskog tržišta usmjerenih prema pravilima zaduživanja i smanjenjem obavezne rezerve banaka.

Izvori Reutersa kažu da je zemlja spremna na nove korake, uključujući ograničenja kupnje stambenih nekretnina. Regulatori, uključujući ministarstvo stanovanja, središnju banku i financijskog regulatora, u narednim tjednima implementirat će mjere na kojima se radilo proteklih nekoliko mjeseci.

Viša kineska ekonomistica ANZ-a Betty Wang rekla je da su mjere ublažavanja potresa na nekretninskom tržištu zadnjih nekoliko tjedana nadmašile očekivanja. “Ovo je prvi put od 2021. da je Kina najavila niz mjera za nekretnine diljem zemlje. One će pomoći u vraćanju povjerenja i spriječiti daljnji pad sektora”, rekla je Wang.

U kratkom roku sentiment će dirigirati ishod testa povjerenja ulagača u Country Garden. Prošlog tjedna kompanija je prolongirala krajnji rok za glasovanje vjerovnika o odgodi isplate privatnih obveznica domaćih ulagača od 3,9 milijardi juana (537 milijuna dolara).

Smatra se ključnim u nastojanjima developera da izbjegne ‘default’. Međunarodni investitori u obveznice očekuju kompanija prolongira isplatu domaće duga jer, u suprotnom, neće moći servisirati inozemne ulagače.

“Ovo je bila spora prometna nesreća. Sve što sada rade imat će utjecaj pet do deset godina”, rekao je jedan vlasnik obveznica Reutersu, pod uvjetom anonimnosti. Aktualne brige o sposobnosti servisiranja duga nastavljaju se na neizvjesnosti odnosa Pekinga i Washingtona. Country Garden nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Primjena mjera

Ministarstvo stanovanja, središnja banka i financijski regulator u narednim tjednima implementirat će mjere na kojima se radilo.

Pad juana
Središnja banka smanjit će omjer obvezne devizne rezerve za 200 baznih bodova sa 6 posto na 4 posto počevši od 15. rujna, što je potez koji se smatra usmjerenim na usporavanje tempa pada juana. Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank Corp i Agricultural Bank of China snizile su kamatne stope na kredite, ali i na depozite između pet i 25 baznih bodova.

Krajem lipnja hipotekarni zajmovi dosegnuli iznosili su 38,6 bilijuna juana (5,29 bilijuna dolara), 17 posto ukupnih kreditnog portfelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close