Kina spremna za susret s predsjednikom Tajvana ali ne žuri

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2014. u 11:33
Thinkstock

Nakon više od šezdeset godina sukoba, Kina i Tajvan u prošli utorak su se na povijesnim razgovorima usuglasili oko što skorijeg međusobnog otvaranja predstavništava.

Kina je u ponedjeljak objavila da je spremna za mogući susret kineskog i tajvanskog predsjednika Xi Jinpinga i Ma Ying-jeoua ali smatra da nema nikakve potrebe žuriti u organizaciji tog događaja.

Od preuzimanja dužnosti 2008. godine tajvanski predsjednik Ma potpisao je niz trgovinskih i gospodarskih ugovora s Pekingom, čime je učvrstio položaj Kine kao najvećeg trgovinskog partnera Tajvana. Međutim Tajvan je objavio da su prošlog tjedna kineski predstavnici odbacili kao "neodgovarajući" zahtjev da se dva čelnika susretnu na marginama summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (ASEAN) u Pekingu.

Glasnogovornica kineskog Ureda za odnose s Tajvanskim tjesnacem, kako se službeno naziva tijelo za kontakte s Tajvanom, Fan Liqing rekla je da susret Xi-Ma nije bio na dnevnom redu prošlotjednog susreta kineskih i tajvanskih dužnosnika.

Taj sastanak bio je važan korak u poticanju ukupnih odnosa, rekla je ona i dodala da će uslijediti i daljnji koraci od kojih će korist imati stanovnici s obje strane Tajvanskog tjesnaca. "Što se tiče susreta čelnika s obje strane zaljeva, mi smo puno puta rekli da je to nešto što smo godinama podržavali i prema čemu smo imali otvoren i pozitivan stav", dodala je Fan.

Nakon više od šezdeset godina sukoba, Kina i Tajvan u prošli utorak su se na povijesnim razgovorima usuglasili oko što skorijeg međusobnog otvaranja predstavništava, iako se o osjetljivim političkim pitanjima, poput službenog mirovnog sporazuma, nije razgovaralo.

Kineska Komunistička partija smatra Tajvan odmetnutom pokrajinom i nikad nije odbacila mogućnost nasilnog pripojenja te otočne države matici nakon završetka građanskog rata 1949. godine. Tajvanske vlasti svoju državu nazivaju Republikom Kinom, koja je djelomično priznata kao de facto država. SAD podupire tajvanske vlasti, iako Tajvan nije priznao kao neovisnu državu.

Komentirajte prvi

New Report

Close