Kina pritisnula multinacionalne kompanije da prekinu veze s Litvom

Autor: Ana Blašković , 23. siječanj 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Otvaranje de facto tajvanske ambasade u Litvi kompanije doveo u središte trzavica između EU i Pekinga.

Litva je pod pritiskom njemačkih kompanija da se povuče u sukobu s Kinom kako bi se okončala blokada te baltičke države, prenosi Reuters.

Kina je pritisnula multinacionalne kompanije da prekinu veze s Litvom prijeteći da će ih u suprotnom isključiti sa svog tržišta što je neuobičajeno oštar potez koji je kompanije doveo u središte političkih trzavica između Europske unije i Pekinga.

Sukob je nastao pošto je Litva dozvolila otvaranje de facto tajvanske ambasade, otoka koji Kina smatra dijelom svog teritorija.

Pritisnute kompanije zatražile su od litavskih političara da smire tenzije ili će biti prisiljene na korporativni egzodus, prenosi Reuters. Iako je niz multinacionalnih kompanija pogođen, ogromnu štetu pretrpila bi njemačka autoindustrija.

U pismu upućenom dužnosnicima ministrima vanjskih poslova i gospodarstva Litve, Njemačko-baltička trgovinska komora ističe da je uvoz opreme i dijelova iz Kine te prodaja litavskih proizvoda u tu azijsku državu u praksi zaustavljena te da bi neke kompanije mogle biti primorane na odlazak.

Komora poziva ministre da pronađu “konstruktivno rješenje” i uspostave odnose s Kinom naglašavajući da je “u pitanju temeljni poslovni model pojedinih kompanija i neke… neće imati drugog izbora nego ugasiti proizvodnju u Litvi”.

Šteta stotine milijuna eura
Premijerka Litve Ingrida Simonyte prošlog mjeseca sastala se s predstavnicima poslovnog sektora, uključujući i čelnike njemačkog proizvođača Continental, na kojem su iznesene bojazni oko sukoba.

Od sudionika sastanka Reuters doznaje da premijerka Simonyte upozorena da ukupna dosadašnja šteta industriji doseže stotine milijuna eura te da će se povećavati eskalirali sukob.

Prošlog tjedna lideri kompanija sastali su se i s predsjednikom Litve od kojeg su zatražili “trenutnu deeskalaciju”. U smirivanje tenzija na relaciji Vilnius-Peking uključio se i europski povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis uoči mogućeg summita Europske unije i Kine u narednim mjesecima.

Centar sukoba je otvaranje predstavničkog ureda Tajvana u Vilniusu, a pogoršan je nakon što je vladajuća koalicija u Litvi prošle godine odlučila podržati “one koji se bore za slobodu” otoka.

Ima naznaka da bi okončanje sukoba moglo pronaći u preimenovanju budući da Tajvan ima druge urede u Europu i SAD-u koji koriste ime glavnog grada Taipeija namjerno zaobilazeći direktno spominjanje Tajvana. Tom rješenju neslužbeno je sklon i SAD.

No, spašavanje narušenih odnosa bit će teško, piše Reuters prenoseći izjavu kineskog ministarstva vanjskih poslova da je “Vlada u Litvi izdala povjerenje Kine” negirajući da je Peking posegnuo za ekonomskim pritiscima.

Potpora Litvi polovična
”Da bi se kinesko-litavski odnosi vratili na staro Litva prvo mora ispraviti svoj stav i povući praktične poteze da popravi greške”, rekao je. Glasnogovornik Europske komisije poručio je da će se “oduprijeti pritiscima”. “Mi smo uz Litvu. Izvoz Litve je izvoz Europske unije”, dodao je.

Komisija je potvrdila da se obratila Kini da se situacija razriješi te da se prikupljaju činjenice i dokazi kako bi se provjerilo drži li se Kina pravila o međunarodnoj trgovini. “Nećemo oklijevati djelovati da obranimo naša prava”, rekao je.

Zasad nema naznaka da bi se trzavice mogle uskoro smiriti, odnosno da bi Litva mogla popustiti. Tamošnji predsjednik poručio je kako je na Bruxellesu da pronađe rješenje.

Dok neki smatraju da je uključivanje vrha EU ključno, drugi kažu da je potpora Litvi polovična te da je EK od Litve tražila da pronađe kompromisno rješenje. U isto vrijeme, Kina odbija uključivanje Bruxellesa smatrajući to bilateralnim pitanjem.

“Problemi između Kine i Litve trebali bi se i jedno se mogu riješiti bilateralnim kanalima. Nije vjerojatno da bi povezivanje problema Kine i Litve s odnosima Kine i Europske unije riješilo problem”, poručilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Komentirajte prvi

New Report

Close