Kina ponovno otvara vrata stranim turistima

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2023. u 22:00
Nakon tri godine ograničenja Kina želi dati poticaj turizmu/Shutterstock

Poticaj turističkom sektoru trebao bi pomoći jačanju kineskog gospodarstva vrijednog 17 milijardi dolara koje je prošle godine zabilježilo jednu od najsporijih stopa rasta u gotovo pola stoljeća.

Kina će otvoriti svoje granice za strane turiste prvi puta u tri godine od izbijanja pandemije Covida-19 tako što će od srijede obnoviti izdavanje svih vrsta viza. Posljednja mjera prekogranične kontrole zbog Covida-19 ukinuta je nakon što su vlasti prošloga mjeseca proglasile pobjedu nad pandemijom.

Poticaj turističkom sektoru trebao bi pomoći jačanju kineskog gospodarstva vrijednog 17 milijardi dolara koje je prošle godine zabilježilo jednu od najsporijih stopa rasta u gotovo pola stoljeća.

U područjima za koja prije pandemije nisu bile potrebne vize vratit će se bezvizni režim, priopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova.

To uključuje južni turistički otok Hainan i prolazak kroz šangajsku luku brodom za krstarenje. Također će vrijediti ulazak bez vize u južno proizvodno središte Guangdong za strance iz Hong Konga i Macaua.

Ministarstvo je priopćilo da će u Kinu moći ući i stranci s valjanim vizama izdanim prije 28. ožujka 2020. godine. U najnovijem ublažavanju restrikcija, Kina je dodala još 40 zemalja na popis za koje su dopuštena grupna putovanja, čime se ukupan broj zemalja popeo na 60, no lista i dalje isključuje Japan, Južnu Koreju, Australiju i SAD s kojima su zategnuti odnosi na Pacifiku, piše Reuters.

Dolazni i odlazni međunarodni letovi prošloga tjedna porasli su za više od 350 posto u usporedbi s istim razdobljem 2022. na gotovo 2500 letova, prema APP Flight Masteru. To je samo 17,4 posto letova iz 2019.

Samo 115,7 milijuna prekograničnih letova zabilježeno je u Kini u 2022., a na strane otpada samo 4,5 milijuna. Peking je napustio svoju drakonsku politiku nulte stope Covida-19 u prosincu, a u siječnju je ukinuo uvjet izolacije za putnike po dolasku u Kinu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close