Kina ove godine postaje najveći kupac plina

Autor: Lucija Špiljak , 21. prosinac 2021. u 22:00
Kompanija CNOOC sklopila je početkom tjedna dva ugovora o isporuci 3,5 milijuna tona ukapljenog prirodnog plina godišnje/Reuters

Osim što bi Kina mogla smijeniti Japan na ljestvici kupaca, SAD će nadmašiti Australiju i Katar u izvoznim kapacitetima.

Premda su politički odnosi dviju najvećih svjetskih ekonomskih sila već neko vrijeme na klimavim nogama, Kina je prvi put nakon početka trgovinskog rata i američkog uvođenja carina potpisala sa SAD-om srednjoročni ugovor o kupnji ukapljenog prirodnog plina (LNG) od američkog izvoznika.

To s druge strane u nepovoljnu poziciju stavlja Japan koji je ove godine bio najveći svjetski kupac LNG-a. Prema navodima Financial Timesa, potpisana su dva ugovora o isporuci 3,5 milijuna tona plina godišnje između China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), najvećeg uvoznika LNG-a u Kini i Venture Global LNG-a, kompanije koja gradi dva LNG terminala u Louisiani.

Od listopada ove godine potpisano je sedam velikih ugovora između američkih izvoznika i kineskih kupaca, što mnogi vide kao mogućnost normalizacije kinesko-američkih političkih i poslovnih odnosa.

Primjerice, kineski Foran Energy Group potpisao je tijekom godišnjeg sajma u Šangaju okvirni sporazum s američkim isporučiteljem Cheniere Energy za 26 isporuka između 2021. i 2025.

Osim što Kina ovime konkurira Japanu, najvećem svjetskom kupcu LNG-a ove godine, SAD bi mogao 2022. nadmašiti Australiju i Katar u izvoznim kapacitetima LNG-a. Prema podacima o trgovini koje je prikupio Refinitiv, SAD je bio drugi najveći dobavljač LNG-a Kini u prvih devet mjeseci ove godine.

Osim prodaje plina, kineska i američka vlada pregovarale su na summitu COP26 u Glasgowu o zajedničkom oslobađanju strateških zaliha nafte s obzirom na rast cijena goriva u svijetu. Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je Joeu Bidenu prošlog mjeseca da želi ojačati suradnju na prirodnom plinu.

”Energija i klima potencijalna su svijetla točka u kojoj može biti više suradnje bez obzira na napetost i sukob”, smatra Jason Bordoff, dekan na Columbia Climate School i bivši dužnosnik za energetiku bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame. Venture Global je već u studenom potpisao ugovore o slanju 4 milijuna tona LNG-a godišnje kineskoj državnoj naftnoj i plinskoj grupi Sinopec na 20 godina, s kratkoročnim ugovorima u ukupnom iznosu od 3,5 milijuna tona sa svojom trgovačkom tvrtkom Unipec. Jedan od novih ugovora s CNOOC-om također je na 20 godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close