Kina ‘otela’ SAD-u Južnu Ameriku, Biden smislio plan

Autor: Tomislav Pili , 10. lipanj 2022. u 08:00
Foto: Reuters

Donedavna američka interesna sfera posljednjih nekoliko godina u tišini je prešla u kineske ruke, pokazuju posljednji trgovinski podaci.

Južna Amerika, dosadašnje “američko dvorište”, više nije toliko američko kada je trgovina u pitanju, već kinesko. Kako pokazuju podaci Ujedinjenih naroda koje je analizirao Reuters, između 2015. i 2021.

Kina je postala najveći trgovinski partner država Južne Amerike, isključujući Meksiko. Ovaj trend, pokretan trgovinom s resursima bogatim južnoameričkim državama, pokazuje koliko je SAD izgubio primat u tom dijelu svijeta koje se donedavnom smatralo njegovom ekskluzivnom interesnom sferom.

Pad još u vrijeme Trumpa
Svjesna je toga i trenutna američka administracija predsjednika Joea Bidena koja će pokušati obnoviti barem dio ekonomskih veza na ovotjednom Summitu Amerika u Los Angelesu. Još od 90-ih godina SAD i Meksiko imaju ugovor o slobodnoj trgovini, a vrijednost trgovine između dva susjeda nadmašuje trgovinu koju SAD ostvaruje s cijelom Južnom Amerikom.

Kada se isključi trgovina s Meksikom, vrijednost trgovine SAD-a i južnoameričkih država iznosi 174 milijarde dolara, pokazuju posljednji dostupni podaci. Za ilustraciju, trgovina s Meksikom vrijedila je prošle godine 607 milijardi dolara, dok je – za ilustraciju – 2015. vrijedila 496 milijardi dolara.

Bilateralna trgovina Kine i Meksika također raste – prije šest godina iznosila je 75 milijardi dolara, a lani se popela na 110 milijardi dolara. Međutim, kada se isključi Meksiko, Kina daleko nadmašuje SAD. Lanjska ukupna trgovina – uvoz i izvoz – između azijske velesile i “zelenog kontinenta” dosegla je ukupno 247 milijardi dolara.

Valja istaknuti kako je SAD u trgovinskom pogledu počeo gubiti primat još 2018. godine u vrijeme mandata predsjednika Donalda Trumpa, a taj je trend dodatno pojačan otkako je predsjednik Biden u siječnju prošle godine preuzeo dužnost. I to unatoč njegovim tvrdnjama da će SAD obnoviti globalno liderstvo i opet se fokusirati na Južnu Ameriku.

Joe Biden/REUTERS

Upućeni kažu za Reuters kako Amerika čini vrlo spore konkretne korake dok s druge strane Kina – veliki kupac žitarica i metala – jednostavno toj regiji nudi više u pogledu trgovine i ulaganja.

Juan Carlos Capunay, nekadašnji veleposlanik Perua u Kini, ističe kako “najvažnije trgovinske, ekonomske i tehnološke veze Južna Amerika definitivno ima s Kinom, koja je vodeći trgovinski partner te regije, daleko iznad SAD-a”. Međutim, politički je taj dio svijeta i dalje naklonjeniji Washingtonu.

247

milijardi dolara dosegla je lanjska trgovina Kine i Južne Amerike

Fokus na drugim stvarima
Kina je vodeći trgovinski partner Argentine, a ima i vrlo razvijene veze s dva velika proizvođača bakra, Čileom i Peruom. Posljednjih godina snažno se razvila i trgovina s Brazilom, unatoč skepticizmu desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara prema kineskim poslovnim interesima u toj zemlji. Welber Barral, partner u tvrtki BMJ Consultores Associados, kaže kako Kina često nudi ulaganja u prometnu infrastrukturu zauzvrat kupnje sirovina, dok se u američkom slučaju sve svodi na retoriku.

U tom kontekstu, skup u Los Angelesu trebao bi južnoameričkim državama ponuditi alternativu. Eric Farnsworth, nekadašnji dužnosnik Bijele kuće, a sada član think-tanka Vijeća Amerika, kaže kako su rastuće cijene sirovina povećale trgovinske brojke Kine i Južne Amerike, ali priznaje da je situacija na unutarnjem planu te rat u Ukrajini skrenuo fokus Bidenove administracije s Južne Amerike.

Dužnosnici ističu kako će Biden na skupu u Los Angelesu predstaviti platformu “Partnerstvo dviju Amerika” koje će se fokusirati na oporavak od pandemije. Cilj je je mobilizirati investicije, osnažiti Interameričku razvojnu banku, stvoriti radna mjesta u čistoj energiji i ojačati lance opskrbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close