Kina očekuje bolje gospodarske uvjete u 2024.

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2023. u 11:50
Kineska ekonomija i dalje je pod pritiskom slabe potrošnje i ulaganja poduzeća/Reuters

Makroekonomske politike nastavit će pružati potporu gospodarskom oporavku.

Očekuje se da će kinesko gospodarstvo imati povoljnije uvjete i prilike u 2024., nego u ovoj godini, objavili su državni kineski mediji.

Makroekonomske politike nastavit će pružati potporu gospodarskom oporavku, objavila je službena novinska agencija Xinhua u detaljnom izvještaju o godišnjoj Središnjoj gospodarskoj konferenciji održanoj od 11. do 12. prosinca, tijekom koje su najviši čelnici postavili gospodarske ciljeve za 2024.

“Cijene u Kini su niske, razine duga središnje vlade nisu visoke, a postoje uvjeti za jačanje provedbe monetarne i fiskalne politike”, ističe ured Središnje komisije za financijska i ekonomska pitanja.

No i dalje postoje blokade u domaćem gospodarskom ciklusu jer su potražnja, potrošnja i ulaganja poduzeća i dalje slabi. Sljedeće godine Kina će nastojati prijeći s oporavka nakon pandemije na održivi rast potrošnje.

MMF je prošli mjesec revidirao naviše procjenu rasta Kine u ovoj godini za 5,4 posto, kao razlog navodeći snažan oporavak nakon Covida. Vlada je postavila ciljani rast BDP- a oko pet posto. Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo također će podupirati nova područjima rasta potrošnje poput pametnih kuća, rekreacije i turizma, te sportskih događaja.

Učinci ovogodišnjeg izdavanja državnih obveznica, smanjenja kamatnih stopa, rezanja poreza i naknada i drugih mjera nastavit će se i u sljedećoj godini. Kina će, kako se najavljuje, nastaviti pratiti svoje posrnulo tržište nekretnina i zadovoljiti razumne potrebe financiranja nekretninskih kompanija.

“Uz usklađene napore svih strana, politički ciljevi prevencije rizika nekretnina i stabilizacije tržišta mogu se u potpunosti postići”, prenosi se iz izvješća Xinhue. 

Komentirajte prvi

New Report

Close