Država koja je uspjela postati veći kreditor i od MMF-a i od Svjetske banke

Autor: Poslovni.hr , 19. srpanj 2019. u 12:10
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kineske državne banke izdale su oko četvrtinu ukupnih kredita tržištima u nastajanju, pa sada Kina postala vodeći globalni kreditor, ostavljajući iza sebe MMF i Svjetsku banku.

U nedavnoj studiji, tim istraživača je otkrio da je Kina postala najveći “tajni kreditor” na svijetu, prenosi Investitor.me.

Eksperti su sproveli prvu sveobuhvatnu studiju o kreditiranju azijskog diva i drugim financijskim tokovima.

Izvještaj pod nazivom „Kinesko kreditiranje u inozemstvu“, čiji su autori Sebastian Horn (Univerzitet u Munchenu, Institut u Kielu), Carmen Reinhart (Univerzitet Harvard) i Kristof Trebek (Institut u Kielu), koji su istraživali brojne javne i ne-tako-javne izvore za prikupljanje podataka koji pokrivaju preko šest desetljeća, obuhvatilo je tisuće kredita i zajmova za 152 zemlje.

Član tima Kristof Trebek izjavio je da je Kina oduvijek bila aktivan međunarodni kreditor, posuđujući velike iznose državama.

„Povećanje ukupnog odliva kredita u protekla dva desetljeća bilo je gotovo bez presedana, uporedivo samo sa valovima američkog javnog posuđivanja nakon Prvog i Drugog svjetskog rata“, kazao je Trebek, prenosi Sputnjik Srbija.

U periodu između 2000. i 2017. godine, obaveze stranih dužnika prema Kini povećale su se s manje od 500 milijardi dolara na više od pet bilijuna dolara — ili s oko jednog postotka globalne ekonomske proizvodnje na više od šest posto.

Većinu potraživanja na osnovu duga na međunarodnim tržištima obveznica stekla je kineska državna banka.

Pored toga, kineska vlada je odobrila i brojne direktne kredite, posebno zemljama u razvoju. Kina je preko svoje EXIM banke odobrila i kredit za auto-put u Crnoj Gori.

Istraživanja su pokazala da su kineske državne banke izdale oko četvrtinu ukupnih kredita tržištima u nastajanju, što je dovelo do toga da Kina dospije na vodeću globalnu poziciju kao službeni kreditor, ostavljajući iza sebe MMF i Svjetsku banku.

Komentirajte prvi

New Report

Close