Kina gubi dominaciju u ‘rudarenju’ kriptovaluta

Autor: Tomislav Pili , 24. svibanj 2021. u 22:00
Kina je zaslužna za 70 posto svjetske proizvodnje kriptovaluta/REUTERS

Tamošnji rudari smatraju da će europski i američki konkurenti sada preuzeti primat na globalnom tržištu.

Bitcoin je u ponedjeljak prijepodne uspio nadonaditi manji dio gubitaka zabilježenih nakon vijesti da kineski “rudari” obustavljaju svoje aktivnosti u toj zemlji.

Stoga su se pojavile teze da će europski i američki rudari preuzeti globalni primat u proizvodnji kriptovaluta. To je dodatni uteg na negativnom sentimentu koji je posljednjih dana prisutan na tržištu kriptovaluta.

U ponedjeljak prije 12 sati bitcoinom se trgovalo po 36.580 dolara što je 5,4 posto više nego dan ranije. Time su donekle zaliječene najnovije rane s obzirom da je u nedjelju vrijednost najpopularnije kriptovalute srezana za 16 posto. Uzrok najnovijem prodajnom pritisku opet se nalazi u Kini.

Naime, “rudari” kao što su HashCow i BTC.TOP zaustavili su svoje poslovanje u Kini. Mjenjačnica Huobi jučer je objavila kako obustavlja “rudarenje” i usluge trgovanja za klijente iz kontinentalnog dijela Kine dodavši da će se fokusirati na inozemno poslovanje.

Ovakve najave uslijedile su nakon što je kineska vlada najavila u petak daljnje zaoštravanje regulative za kriptovalute radi sprečavanja nestabilnosti u financijskom sustavu.

Analitičari primjećuju da je vladina objava krajem prošlog tjedna prvi puta ciljala i “rudarenje”, posao koji je do sada cvjetao u Kini.

Naime, ta država zaslužna je za 70 posto svjetske proizvodnje kriptovaluta. Osim što vlada želi suzbiti špekulativno trgovanje te “pripremiti teren” za uvođenje službene kriptovalute, digitalnog juana, analitičari ističu kako je Pekingu važan i ekološki aspekt.

“Rudarenje kriptovaluta zahtijeva mnogo energije što je u neskladu s kineskim ciljevima o ugljičnoj neutralnosti do 2060. godine”, komentirao je za Reuters Chen Jiahe, investicijski direktor pekinške tvrtke Novem Arcae Technologies.

Nedavno objavljene studije pokazuju da će vrhunac potrošnje struje za “rudarenje” kriptovaluta u Kini biti dosegnut 2024. godine. Tada će se godišnje trošiti 297 TWh struje, više nego što je cijela Italija potrošila 2016. godine.

Nakon što je Kina vladinim udarom na mjenjačnice 2017. izgubila status najvećeg svjetskog trgovca kriptovalutama, osnivač BTC-TOP-a pod imenom Jiang u blogu tvrdi da će sada izgubiti primat i u “rudarenju”, nauštrb Europe i Amerike. U odnosu na rekordnu cijenu bitcoin sada vrijedi upola manje.

Komentirajte prvi

New Report

Close