Kina donosi mjere kako bi ohrabrila domaće poduzetnike da investiraju

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2023. u 16:00
Foto: Pixabay

NDRC se također obavezao da će ojačati financijski podršku projektima s privatnim ulaganjima.

Kina je predstavila mjere za poticanje privatnih ulaganja u infrastrukturu i jačanje financiranja privatnih projekata. Ova mjera je uslijedila nakon što je Kina prošlog tjedna objavila smjernice koje imaju za cilj privatni sektor učiniti “većim, boljim i jačim”, piše Klixba. 

Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) navela je u saopćenju da želi privući više privatnog kapitala za učešće u izgradnji velikih projekata.

NDRC je rekao da će lista sektora u rasponu od transporta, vode, čiste energije i napredne proizvodnje do poljoprivrede biti otvorena za privatne investitore, navodi se u priopćenju.

U posljednjih nekoliko tjedana, investitori su se zalagali za više stimulativnih mjera kako bi podržali ekonomiju koja je počela brzo gubiti zamah nakon početnog skoka nakon pandemije koronavirusa.

Međutim, neki koraci koje su najavile vlasti ugrozile su tržišta. U smjernicama objavljenim prošlog tjedna, Kina je rekla da će napraviti sistem “semafora” kako bi razjasnila područja u koja privatni investitori mogu ulagati.

Privatne investicije u osnovna sredstva smanjene su za 0,2 posto u prvih šest mjeseci u odnosu na godinu ranije, za razliku od rasta investicija državnih subjekata od 8,1 posto, pokazali su službeni podaci prošlog tjedna, naglašavajući slabo povjerenje privatnog sektora.

NDRC se također obavezao da će ojačati financijski podršku projektima s privatnim ulaganjima.

NDRC će uspostaviti poseban fond iz budžeta centralne vlade kako bi dao godišnju podršku za 20 gradova s visokim rastom privatnih investicija i snažnom implementacijom politike.

Komentirajte prvi

New Report

Close