Kaspersky 10 godina tajno podmetao konkurenciji?

Autor: Tomislav Pili , 16. kolovoz 2015. u 22:00
Iz Kasperskyja su žestoko opovrgli optužbe, Fotolia

Izvori unutar tvrtke tvrde da su tajno napadani antivirusni programi Microsofta, Avasta i AVG-a.

Jedna od najvećih svjetskih kompanija za računalnu sigurnost, ruski Kaspersky, više od deset godina tajno je potkopavala konkurentske proizvode rivalskih tvrtki. Kako ekskluzivno doznaje Reuters od bivših zaposlenika ruske tvrtke, Kaspersky je konkurentskim antivirusnim programima podmetao “bugove” kako bi oni prilikom pregleda računala benigne datoteke prepoznavali kao maliciozne te ih brisali s korisnikova računala. Tajna kampanja ciljala je na Microsoft, Avast, AVG i ostale konkurente, izjavili su Reutersu izvori koji su željeli ostati anonimni, a koji su bili unutar male skupine koja je znala za te napade.

 

400 milijuna

klijenata koristi softver ruske tvrtke

Za neke od napada znao je i suosnivač, Eugene Kaspersky, dodaju izvori. Ruska tvrtka žestoko je opovrgla da je rivalskim proizvodima podmetala “bugove”. “Naša kompanija nikad nije provodila tajne kampanje protiv konkurenata”, izjavili su iz Moskve za Reuters. “Takve su akcije neetične, nečasne i upitne sa pravnog stanovišta”, ističu iz Kasperskyja.

Iz Microsofta, Avasta i AVG-a nisu imali komentara, ali Reuters podsjeća da su ranije te tvrtke tvrdile da nepoznata strana podmeće “bugove”. Kaspersky proizvodi jedan od najpopularnijih antivirusnih programa. Ima 400 milijuna privatnih korisnika te 270.000 korporativnih. 

Komentirajte prvi

New Report

Close