Karađorđevići traže da im se vrati zemlja na Sv. Stefanu

Autor: Poslovni dnevnik , 22. siječanj 2018. u 21:59
Sveti Stefan najluksuznije je crnogorsko ljetovalište/ Grgo Jelavić/PIXSELL

Srpska kraljevska obitelj zahtijeva i povrat vile Miločer, gotovo cijelog Miločerskog parka, te zemljišnog kompleksa u Pržnu.

Princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im se vrati i cjelokupna zemlja na otoku Sveti Stefan, pišu VIjesti.

Na dvorište od 13.293 kvadrata tog luksuznog grada-hotela upisana je zabilježba povrata imovine na srpsku kraljevsku obitelj. "Zabilježba povrata imovine u korist prijestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenuta je pred Komisijom za povrat i obeštećenje", upisano je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, u koju su Vijesti imale uvid.

 

13 tisuća

kvadrata veliko je zemljište kojeg traže Karađorđevići na Sv. Stefanu

Riječ je, kako se navodi, o dvorištu grada-hotela između luksuznih vila koje se nalaze na otoku. Karađorđevići su povratom obuhvatili i vilu Miločer, gotovo cijeli Miločerski park, te zemljište u Pržnu, na kojem je izgrađen hotel Kraljičina plaža, kao i ono na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela. Povratom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo pet tisuća četvornih metara iznad Miločerskog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku, u vlasništvu Ace Đukanovića, brata bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali nasljednici preko odvjetnika su još 7. travnja 2005. podnijeli zahtjev da im se vrati cjelokupna imovina Karađorđevića u Crnoj Gori, koju osim ljetnjikovca – sadašnje vile Miločer, pomoćnih objekata i zemljišta u Miločeru, vinograda, vrtova, pašnjaka, čini i zemljište s rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac Ljeskovac na Rijeci Crnojevića.

Komisija za povrat i obeštećenje općine Budva 2007. je odbila zahtjev Karađorđevića, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povrat u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije. Obje komisije zaključile su da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta. Karađorđevićima je imovina oduzeta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ. 

Komentirajte prvi

New Report

Close