Kaos na slovenskim autocestama zbog novog sustava

Autor: Darko Bičak , 03. travanj 2018. u 21:59
Na graničnim prijelazima iz Hrvatske u Sloveniju jučer kamionske kolone/Goran Kovačić/PIXSELL

Telemetrijski model naplate cestarina treba povećati transparentnost naplate te brži prolaz teretnim vozilima preko slovenskih autocesta, ali i drugih objekata pod naplatom.

Slovenija  je s prvim danom travnja uvela novi telemetrijski način naplate cestarine na svojim autocestama za teretna vozila.

Kako se radi o novoj tehnologiji, koju primjenjuju skandinavske zemlje, na početku se bilježe porođajne muke. Naime, kako je tijekom uskrsnih blagdana u nedjelju i ponedjeljak bila zabrana prometa za kamione na brojnim cestama, prvi pravi dan primjene je bio jučer kad su zabilježene velike kamionske kolone na graničnim prijelazima koji iz Hrvatske vode u Sloveniju.

Na ulazak na graničnom prijelazu Bregana/Obrežje kamioni su čekali oko tri sata, a na prijelazu Macelj/Gruškovje jedan sat. Vrijeme čekanja na prijelazu Lupinjak/Dobovec je bilo dva sata, a na prijelazu Mursko Središće/Petišovci 50 minuta.

Umjesto dosadašnjeg sistema s naplatnim kućicama, državna kompanija DARS koja upravlja slovenskim autocestama prešla je na sistem obračuna cestarina u slobodnom prometu bez barijera nazvan DarsGo, pri čemu se cestarina naplaćuje prema prevoženim kilometrima, a što je model koji zazivaju i hrvatski prijevoznici u našoj zemlji zbog jednostavnosti i brzine. Sustav je obvezan za sva vozila mase veće od 3,5 tone, a primjenjuje se i na tunel Karavanke.

Slovenski mediji objašnjavaju da se elektronički obračun cestarina u slobodnom prometnom toku odvija se preko ukupno 128 portala smještenih na  autocestama, a kamioni moraju imati DarsGo uređaj pri samom ulasku u Sloveniju te im se cestarina naplaćuje prema kilometraži i tonaži. Cijena se kreće od 0,20 eura po kilometru pa do 0,43 eura. Prolaz kroz tunel Karavanke košta od 4,69 do 9,38 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close