Veliki udarac za Huawei: Zabranili kinesku opremu u svojoj 5G mreži

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2022. u 15:04
Huawei i ZTE nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom/REUTERS

Veliki udarac za Huawei i ZTE stigao iz Ottawe.

Kanada planira zabraniti korištenje opreme dvije najveće kineske telekomunikacijske kompanije Huawei i ZTE u svojoj 5G telefonskoj mreži, što bi trebalo poboljšati kanadske mobilne internetske usluge i “braniti sigurnost i zaštitu Kanađana”.

Zabranu Huaweija i ZTE-a prošloga je tjedna najavio kanadski ministar industrije Francois-Philippe Champagne koji je rekao da će ovaj potez poboljšati kanadske mobilne internetske usluge i “braniti sigurnost i zaštitu Kanađana”, pišu svjetske agencije.

Pet očiju
Te kompanije već imaju zabrane u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australiju i Novi Zeland. Četiri zemlje, uz Kanadu, imaju dogovor o razmjeni obavještajnih podataka pod nazivom Five Eyes. Taj se dogovor razvio tijekom Hladnog rata kao mehanizam praćenja Sovjetskog Saveza i dijeljenja povjerljivih informacija.

Najava Kanade bila je očekivana, budući da su njeni saveznici već zabranili Huaweiju i ZTE-u u njihovim vlastitim 5G mrežama. Champagne je rekao da je odluka došla nakon “potpunog pregleda naših sigurnosnih agencija i konzultacija s našim najbližim saveznicima.

U 5G svijetu, u vrijeme kada se u svakodnevnom životu sve više oslanjamo na našu mrežu, ovo je prava odluka”. Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Ottawi rekao je da Peking vidi sigurnosnu zabrinutost Kanade kao “izliku za političku manipulaciju”.

Glasnogovornik Kine također je optužio Kanadu da radi sa SAD-om na suzbijanju kineskih tvrtki.

Mora se ukloniti
Kinesko veleposlanstvo u Ottawi, Huawei i ZTE nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom. Odluka kanadske vlade znači da telekomunikacijskim tvrtkama u zemlji više neće biti dopušteno koristiti opremu Huaweija i ZTE-a.

Tvrtke koje su već instalirale opremu kineskih proizvođača sada je moraju ukloniti, rekao je Champagne. Neke od najvećih kineskih tehnoloških i telekomunikacijskih tvrtki posljednjih su godina bile na meti SAD-a i drugih zapadnih zemalja zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close